Ситуація на кордоні Харківщини загострена: в напрямку Вовчанська намагалися проникнути ворожі диверсійно-розвідувальні групи, — повідомив боєць 24-го Загону спеціального призначення «Айдар».

Найближчим часом передбачається залучення основних резервів.

Крім того, командир «Кракена» Костянтин Немічев повідомив, що росіяни можуть почати наступ на Харківщину в середині травня: біля кордону готується 50 000 військо.

Проте, зазначається, що до міста російські військові не зможуть дістатись, оскільки оборона стала набагато сильніша.

У планах росіян — або ізоляція Харкова шляхом «перерізання» головної дороги до Києва, або переміщення до 10 км від кордону, щоб зробити буферну зону, аби артилерія РФ могла дістати місто.

Росія знову активізувала штурмові дії на фронті, а російська пропаганда поширює повідомлення про підготовку наступу на Харків.

Голова Харківської обласної військово-цивільної адміністрації, Олег Синєгубов, розповів про ситуацію в регіоні.

За словами Олега Синєгубова, окупанти періодично змінюють напрямок атак. Зараз активні бойові дії тривають на Куп’янському напрямку, зокрема в районі сіл Синьківка і Табаївка.

«Щодо можливості відкриття нової лінії фронту говорити поки зарано. Адже тих сил, які там є, їх недостатньо в порівнянні з Куп’янським напрямком, де ворог проводить активні бойові дії», – заявив голова Харківської ОВА.

Синєгубов пояснив, що російська армія має зосередити принаймні 100 тисяч військових, щоб відкрити нову лінію фронту, але таких резервів у росіян наразі немає.

Він додав, що в регіоні готові протидіяти можливим викликам з боку загарбників.

Нагадаємо, раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомляв, Росія зосереджує на Харківському напрямку більшу чисельність військових. Українських захисників підсилюють додатковими підрозділами.

«Відстежуємо нарощування чисельності та перегрупування військ противника на Харківському напрямку. На найбільш загрозливих напрямках наші війська посилено артилерійськими та танковими підрозділами», — йдеться у повідомленні.

Також Сирський повідомив, що РФ мала частковий успіх поблизу Берестового.

«Основні напрямки зосередження зусиль ворога на Куп’янському напрямку — села Стельмахівка та Берестове. Там ворог мав частковий успіх, але діями наших підрозділів був зупинений», — зазначив головнокомандувач.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк також повідомив, що у росіян є план захоплення Харкова чи Сум, але невідомо, чи здатен ворог реалізувати ці плани наявними в нього силами.

Генерал сказав, що Харків є ще однією можливою ціллю російського літнього наступу.

«Наші спецслужби кажуть, що у росіян справді є план захоплення Харкова чи Сум, але ми не знаємо, наскільки ці плани серйозні та чи здатні вони їх реалізувати тими силами, які мають у своєму розпорядженні», – розповів Павлюк.

Водночас він висловив оптимізм щодо того, що довгоочікуваний пакет військової допомоги від США в поєднанні з пожвавленням європейської підтримки може не тільки притупити наступ ворога влітку, але й, можливо, дасть Україні стратегічну ініціативу.

«Маючи хорошу протиповітряну оборону та далекобійну артилерію, ми могли б відбити цю стратегічну перевагу у росіян на полі бою», – зазначив командувач Сухопутних військ.