Путін наказав командуванню взяти Харків. Про це писали і іноземні змі і численні експерти, от сьогодні війська РФ і пішли знову на штурм. Згодом плани дещо змінилися — Росіяни захотіли відкинути ЗСУ на 10 км від кордону та створити буферну зону. Однак, закінчилось хіба все агонією та сльозами для Кремля. Більше того, стало відомо, що буде з російським угрупованням, яке націлене на велике українське місто.

Наслідки спроби прориву кордону противником обернулись проти окупантів справжнім провалом, адже попередньо було знищено колону техніки, яка рухалися зі сторони Пильного. Це вкотре доводить, що Харків ворогу точно не під силу, адже українські сили добре підготувались.

Останніми тижнями у мережі говорять про те, що нібито Росія піде прямо на Харків. Українські військові розповідають, що окупанти не мають достатніх сил, щоб захопити одне з найбільших українських міст.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець також наголосив, що накопичених сил ворога недостатньо для якихось широкомасштабних наступальних дій у бік Харківщини.

«Ми зараз знову звертаємо увагу на те, що відбувається на нашому прикордонні. Знаємо, що на ділянках Білгородської, Курською та Брянської областей РФ противник донедавна розташував 50 тис. особового складу. Якщо не помиляюся, у Брянській області було 8 тис., у Курській — 10 тис., а у Білгородській — 35 тис., а загалом це якраз було до 50 тис. російських вояк. Була інформація, що ворог намагається збільшити угруповання у зоні Білгородської області, довести чисельність до 50 тис., а у перспективі і до 70 тис.», — розповів військовий експерт в ефірі телеканалу «Еспресо».

За його словами, коли керівник спецпідрозділу «KRAKEN» Костянтин Немічев коментував виданню The Economist цю картину, то він сказав, що ворог накопичує сили й може мати певні наміри щодо просування на нашу територію.

«Однак 50 тис. особового складу противника у зоні Білгородської області цілком недостатньо для проведення якихось широкомасштабних наступальних дій. Хоча зараз дійсно ворог там, у глибині, формує угруповання «Сєвєр», куди перекидається новий 44-й корпус, і фактично відбувається певне накопичення сили. Якщо навіть буде 70 тис. особового складу, то згадаймо наступ противника на Авдіївку, де використовувалося 80-100 тис. ворожого особового складу. Можемо говорити, що певні рейдові дії противника можливі, ці ризики українська сторона враховує. Розуміємо, що такі рейдові дії вимагатимуть від ЗСУ відтягування певних сил та резервів, які можуть бути корисним на інших напрямках», — резюмував Сергій Згурець.

Насправді дії російських військ прогнозовані. Раніше зазначалося, що у ворога можуть бути ресурси для загострення у прикордонних районах Харківської області, але не для наступу на Харків.

Українців попереджають, що у мережі можуть з’явитися фейки про нібито наступ на Харків.

«Важливо не плутати це зі здатністю захопити Харків, якої немає. Зараз буде багато вкидів по цій темі», — зазначив керівник Центру протидії дезінформації.

Нагадаємо, що приблизно о 5 ранку відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Станом на зараз ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності. Також протягом цієї доби на Вовчанському напрямку ворог здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб (КАБ). Про це повідомляє Міністерство оборони України на своїй офіційній сторінці у Фейсбук.

«Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи. Збройні Сили України продовжують стримувати наступ ворога. Дякуємо кожному солдату, сержанту та офіцеру, які проявляють необхідні стійкість та хоробрість для захисту наших позицій.», — написали в міністерстві.