Через Україну летів пасажирський літак Boeing 777 Москва-Анталія. Це помітили у FlightRadar. Він увійшов до нашого простору в Харківській області у напрямку Бахмута.

Раніше керівництво Міжнародного аеропорту «Бориспіль» неодноразово заявляло, що підприємство готове відновити роботу, як тільки дозволить безпекова ситуація. Там кажуть, що зберігають персонал аеропорту та проводять регулярні навчання з підвищення кваліфікації працівників.

Про наміри відновити роботу заявляють і в столичному Міжнародному аеропорту «Київ» ім. І. Сікорського, мовляв, запрацюють за місяць, після того, як буде прийняте рішення про відновлення польотів над Україною. 

Зазначимо, що такі маневри не є безпечними. Всі пам’ятають історію, як 17 липня 2014 року в небі над Донеччиною збили літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував пасажирський рейс із Амстердама до Куала-Лумпура. На борту перебувало 298 людей, всі вони загинули.

Слідство з’ясувало, що ракету пустили з російського ракетно-зенітного комплексу «Бук» і відповідальною за трагедію є Росія. Справу про авіакатастрофу розглядав нідерландський суд.

«Суд вважає, що Росія мала контроль над «ДНР» через низку причин. Деякі лідери так званої ДНР мали російське громадянство та деякі з них мали військовий досвід, пов’язаний з Росією. У деяких лідерів були досить близькі зв’язки з керівництвом РФ», — зазначив суддя.

17 листопада 2022 року суд в Гаазі визнав Сергія Дубинського, Ігоря Гіркіна та Леоніда Харченка винними у збитті Боїнга рейсу MH17 на Донбасі та вбивстві 298 людей. Четвертого підозрюваного, росіянина Олега Пулатова, виправдали. Першим трьом суд призначив довічне ув’язнення.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що виплатить 100 тисяч доларів за передачу Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) в український полон. Водночас українські волонтери, спортсмени, чиновники зібрали 50 тис. доларів в «призових» за полоненого воєнного злочинця.

Наразі СБУ та Генеральна прокуратура порушили проти Гіркіна низку справ за терористичну діяльність, тортури, вбивства та порушення державного суверенітету. Також чоловік оголошений Нідерландами в міжнародний розшук у справі про збиття цивільного Boeing 777 рейсу MH17.