Щороку 11 травня у всіх слов'янських країнах відзначають День слов'янської писемності та культури та урочисто прославляють творців слов'янської писемності святих Кирила та Мефодія – вчителів словенських.

Як відомо, святі рівноапостольні брати Кирило та Мефодій походили зі знатного та благочестивого роду та проживали у грецькому місті Солуні.

11 травня православна церква здійснює пам'ять святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія. Брати були православними ченцями та слов'янську абетку створили у грецькому монастирі.

Вчені вважають, що слов'янська писемність була створена в 9 столітті, приблизно 863 року. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" на ім'я одного з братів, Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому у богоугодній справі освіти слов'янських народів старший брат Мефодій.

Популярні новини зараз
Головне за 2 червня: Потап знову зганьбився. повістку вручать на дивані, а світла не буде по 20 годин Боржникам за комуналку дадуть допомогу, аби розрахуватися з постачальниками: кому пощастить Українці будуть без світла 20 годин на добу: коли почнеться такий сценарій З інших беруть пару тисяч: кому з українців задарма встановлять двозонні електролічильники
Показати ще

Кирило, який змалку виявив великі здібності і досконало збагнув усі науки свого часу, а також вивчив багато мов, на основі грецької створив слов'янську абетку. Він суттєво змінив грецьку абетку, щоб точніше передати слов'янську звукову систему.

Було створено дві абетки — глаголиця та кирилиця. Крім того, брати-греки переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир. За внесок святих Кирила та Мефодія у культуру Європи Папа Іван Павло ІІ у 1980 році оголосив їх покровителями Старого континенту.

День пам'яті цих святих як День слов'янської писемності та культури почали святкувати у Болгарії ще у 19 столітті, а потім ця традиція перейшла і до інших країн: України, Білорусії, Молдови.

Нині це свято присвячуються наукові форуми, проводяться фестивалі, виставки, книжкові ярмарки, поетичні читання, огляди художньої самодіяльності, концерти та інші різноманітні культурні заходи.

Що не можна робити 11 травня

Заборонено ображати тварин, бити їх та лаяти, карати.

Не можна збирати понад 3 літри соку з однієї берези.

Стригти волосся та нігті сьогодні, проколювати вуха – до неприємностей.

Не садіть дерева сьогодні, інакше за прикметою їх поб'є град.

Не можна рибалити, оскільки риб продовжується нерест.

Невдалий день для покупок та великих фінансових вкладень.

Шопінг. Фото: youtube
Шопінг. Фото: youtube

Нагадаємо, що Великдень – ще не кінець: важливі правила та заборони на кожен день Світлого тижня 6-12 травня.

Раніше ми повідомляли про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.