2024 року велике світле свято Воскресіння Христового українці святкували 5 травня. Через 5 днів після цієї дати починаються поминальні дні, які в народі називають трунами, проводами або батьківськими днями.

Дізнайтеся, що треба нести із собою на цвинтарі, а що брати не можна? Читайте також про те, що потрібно нести до церкви? І чому останнім часом священнослужителі закликають не нести штучні квіти на цвинтарі?

Поминальні дні
Поминальні дні

Поминальні традиції: що брати із собою на цвинтарі та що нести до церкви?

Після Великодня християни цілий тиждень згадують покійних рідних та близьких. Залежно від регіону проводки у 2024 році розпочинаються у суботу, 11 травня. Радониця традиційно відзначається на 9-й день після Великодня. Цього року дата Радониці – 14 травня, вівторок.

Поминальні дні
Поминальні дні

Популярні новини зараз
З такими платіжками доведеться влаштовуватися на другу роботу: тариф піднімуть більш ніж удвічі Гороскоп на тиждень 3-9 червня для всіх знаків Зодіаку: перевантаження Овнів, пригоди Близнят та обіцянки Водоліїв Пенсіонерам уріжуть виплати, порівнюючи їх із європейськими людьми похилого віку Українці будуть без світла 20 годин на добу: коли почнеться такий сценарій
Показати ще

Як правило, у суботу та в неділю, а також 13,14 та 15 числа православні поминають померлих. Таким чином, поминають православних померлих кілька днів.

Проте чи всі роблять це правильно. Багато хто влаштовує на цвинтарі гучні застілля, напивається, ллє на могилу ту людину, яка за життя любила випити, горілку. Адже всього цього категорично робити не можна. Чому? Дізнайтесь, дочитавши статтю до кінця. До речі, нести до церкви алкоголь у поминальні дні також заборонено.

Їжа та спиртне на цвинтарі – виключно язичницькі традиції, які прийшли до нас споконвіку. Ось якщо ви запитаєте у когось із старшого покоління: "Навіщо влаштовувати "бенкет" на цвинтарі?", більшість людей вам навряд чи щось зрозуміле з цього приводу дадуть відповідь. Швидше за все, просто скажуть: "Та раніше завжди так було, тому треба згадувати померлих їжею та спиртним".

Радониця, скріншот: YouTube
Радониця, скріншот: YouTube

Насправді для покійних найважливіша ваша молитва. Найкраще в поминальний день прийти з ранку до церкви, поставити заупокійні свічки, подати записки про упокій душ померлих з їхніми іменами. Можна замовити за православного померлого сорокоуста. При цьому не забувайте, що не можна згадувати самогубців та нехрещених.

Помоліться за упокій душі родича або іншої близької вам людини, яка відійшла в інший світ. Візьміть із собою до церкви різні частування. Ми повинні бути милосердними і допомагати нужденним. Ви можете пожертвувати певну суму грошей за упокій душі, принести з собою до храму паски, яйця, цукерки, хліб, печиво, фрукти. Робіть це з душею, моліться щиро.

Після відвідування церкви вирушайте на цвинтар. Не варто традиційно нести туди вінки та штучні квіти. Візьміть із собою свічки. Насамперед, входячи на цвинтар, тричі перехреститеся. Пам'ятайте про те, що після світлого свята Великодня та Воскресіння Ісуса Христа сьогодні, в поминальний день, на енергетичному рівні відбувається зустріч живих та мертвих.

Поминальні дні
Поминальні дні

Ось чому забороняється вагітним жінкам та маленьким дітям до року ходити на цвинтар. Їхня аура дуже чутлива. Краще просто вирушити до церкви. Всім іншим, кому можна відвідувати цвинтар, варто прочитати біля могилки "Отче наш".

Садити квіти на цвинтарі варто заздалегідь, як і прибирати там. У поминальні дні будь-які роботи по дому та на могилах заборонені.

На надгробок сьогодні традиційно кладуть частування, яке потім віддають іншим людям, щоб вони з'їли і таким чином згадали померлу людину. Це також вважається виявом милосердя до ближнього. Запам'ятайте: церква не рекомендує влаштовувати «бенкет» на цвинтарі. Небажано пити біля могили спиртне і тим більше лити його.

Поводитися на цвинтарі потрібно належним чином. Іти звідти треба, здійснюючи певні дії і подумки промовляючи слова до покійних.

Кладовище, скріншот: YouTube
Кладовище, скріншот: YouTube

Як правильно йти з цвинтаря? Що має бути на поминальному столі?

Збираючись йти з цвинтаря, потрібно подумки вимовити, звертаючись до померлих: "Нехай нам вітається, а вам легко лежить!" Перед відходом можна сказати такі слова: "Вам Царства Божого, а нам - до вас не поспішати".

Після цього можете виходити з цвинтаря. На воротах поверніть обличчям до могил померлих і тричі перехреститеся. Таким чином православні люди виявляють повагу до померлих.

У жодному разі з цвинтаря нічого не беріть і додому не везіть! Після повернення додому обов'язково вмийте обличчя та вимийте руки з милом. Після цього тричі окропіть обличчя та руки свяченою водою.

Поминальні дні
Поминальні дні

Тиху сімейну трапезу варто влаштувати вдома після відвідування кладовища. Рідні та близькі повинні зібратися за великим сімейним столом та згадати померлих, згадавши їхні добрі справи та вчинки. У випадку, якщо про людину нема чого сказати хорошого, слід просто помовчати.

Спочатку всі повинні помолитися за упокій душі. Потім можна згадувати померлих. Зі спиртного дозволяється пити вино. Вживати його потрібно в міру, без надмірностей. З обов'язкових частування на поминальному столі повинні бути паски, фарбування та кутя. Можна приготувати рибу, весняний салат. Решта страв – на ваш розсуд.

Поминальні дні
Поминальні дні

Поминальні прикмети та заборони: список

Цвинтар – це місце тиші та спокою. Ось чому тут не можна пити горілку, жартувати та веселитися. Адже на цвинтарі спочивають мертві. У поминальний день служить заупокійна служба. Православні люди повинні відвідувати цвинтар і молитися за померлих, щоб пасхальна радість передалася їм.

У поминальні дні душі померлих родичів хочуть відвідати свій рідний дім, відвідати близьких. Щоб їхній дух безперешкодно зміг увійти до оселі, християни здавна залишають вікно відчиненими. І кладуть на підвіконня частування: паски та крашанки, щоб дух прийняв трапезу. Свічки запалюють для того, щоб він швидше знайшов шлях додому.

Радість про воскресіння Христове не повинна перетворювати на пиятику на цвинтар. Писання говорить нам про вживання вина таке: "Не впивайтеся вином, а в ньому є розпуста" . Поминаючи покійних спиртним, не можна напиватися. Церква застерігає від надмірностей.

Для померлих важлива наша старанна молитва. На цвинтарі ми маємо йти з чистим серцем. Залишатися там у тверезому розумі та розумі. Ваша душа має бути милосердною, а серце – добрим. Не варто забувати про милосердя – подавайте милостиню нужденним.

Поминальні дні
Поминальні дні

Щоб поминальні дні пройшли, як годиться, візьміть на замітку список поминальних заборон.

  • Небіжчиків протягом усього поминального тижня заборонено згадувати покійними чи мертвими. Вважається, що вони чують. Їх необхідно називати лише за іменами. Можна говорити: "моя сестра", "мій тато", "мій дідусь" і т.д. - Залежно від того, хто в могилі спочиває.
  • На цвинтарі заборонено палити.
  • Вдома не можна працювати. У поминальні дні під забороною усі домашні та садово-городні роботи. У народі існує повір'я: хтось порушить традицію, врожаю не дочекається. Все посаджене в поминальні дні погано сходитиме і ростиме.
  • Не можна лаятися, сваритися, матюкатися.
  • Заборонено лити спиртне на могилу, тому що ви ображаєте пам'ять мертвого.
  • Не можна працювати на цвинтарі, наводити біля надгробків порядок, перестрибувати через могили, чіпати їх.

Не порушуйте церковних заборон! Не пийте горілку, а лише трохи вина, не цокаючись. Приймаючи поминальний частування за покійного, треба сказати: "Земля (ім'я) пухом!" або "Царство небесне (ім'я)!" і подумки вимовити "Отче наш". Найбільше і найголовніше, що ми можемо зробити для тих, хто відійшов у інший світ, - почитати молитву за померлих.

Молитва, церква. зображення з вільних джерел
Молитва, церква. зображення з вільних джерел

Що стосується заборони на пластикові квіти та вінки, то це пов'язано з дорожнечею їх утилізації та вивезення. Ось чому влада закликає нині відмовитися від штучних прикрас могил.

Сьогодні думки людей розділилися: одні вважають, що не варто забруднювати довкілля та краще принести на надгробок живі квіти. Інші впевнені, що штучні квіти потрібні, бо вони цілий рік прикрашають могили.

Нагадаємо, що Червона гірка чи Антипасха-2024: що це за свято, коли воно буде та які заборони є на цей день.

Раніше ми повідомляли, що Гробки чи Радониця: коли буде найбільший день поминання померлих, як правильно провести.