Харків був, є і залишається – сакральною метою для кремлівського лідера Володимира Путіна.  А зараз це його останній шанс на те, аби втриматись в Кремлі. При цьому, очевидно, що ЗСУ своїми зусиллями у боротьбі проти окупаційної армії не залишать йому такої можливості, тож диктатора фактично знесуть.

Російський опозиціонер, полковник ФСБ у відставці Геннадій Гудков розповів, що насамперед наступ та взяття Харкова — це швидше політичне завдання, де Путін хоче показати, що він правий та «СВО» він розпочав не марно, хоча насправді, всі ми розуміємо, що це вкотре абсурдні амбіції диктатора, які він диктує.

«Путін зараз зібрав всі сили, щоб хоча б досягти мінімальних результатів на полі бою, поки не надійшло українським силам в повному обсязі західне озброєння. Путін хоче просто перехопити ініціативу та показати, що він готовий боротись до останнього росіянина, щоб підштовхнути Захід до переговорів з ним.», — розповідає Геннадій Гудков.

Тим часом радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що ескалація на фронті в Харківській області — це спроба Росії захопити ще бодай маленьку частину територій для поліпшення своїх позицій перед тим, як Україна позбудеться дефіцитів у зброї та техніці.

«Путін нічого таким чином не намагається довести, він поводиться як людина, яка поставила все. Росія — це класична авторитарна країна, яка сьогодні переживає кульмінацію… Те, що там на Харківщині можливі події ескалаційного характеру, говорилося неодноразово впродовж останніх двох місяців», — сказав він.

За його словами, ЗСУ готувалися до цього.

«Ми бачимо ескалацію. Це те, про що наші західні партнери постійно говорили: «Ми вам не дамо ту чи іншу зброю, тому що це може спровокувати Росію». І сьогодні ми бачимо, що Росії для цього не потрібна передача зброї Україні. Росія просто проводить той тип війни з геноцидним компонентом… Росія накопичувала ресурси. РФ розуміє, що Україна сьогодні поступово логістично збільшує постачання техніки, тому що можливості розблоковані. Україна позбувається певних дефіцитів… І у Росії є ще кілька тижнів для того, щоб дозабрати хоча б маленьку частину території, поліпшивши свою ситуацію з погляду можливого впливу на глобальний політичний простір і можливості дотиснути Захід до якихось переговорів», — додав Подоляк.

Він упевнений: щойно Україна отримає все, про що домовлено, на фронті буде «зовсім інша ситуація».

Як би Путін не мріяв про Харків, йому нічого не світить, адже як відомо, наразі ситуація на Харківському напрямку контрольована нашими силами. За оцінками Інституту вивчення війни (ISW), російська армія, ймовірно, проводять початкову фазу наступальної операції на північ від Харкова. Вона має обмежені оперативні цілі, але покликана досягти стратегічного ефекту відтягування українських військових і їхньої техніки з інших критичних ділянок фронту на сході.

За даними ISW, російські та українські джерела стверджують, що окупанти почали штурм з великою кількістю піхоти між Стрілечою і Зеленим. Геолокаційні кадри підтверджують, що росіяни захопили Пильну та просунулися на південь від населеного пункту.

«ISW з високою достовірністю оцінює, ґрунтуючись на достовірних українських звітах і перевазі доказів, що російські війська захопили Стрілечу, Красне та Борисівку, але ще не спостерігав геолокаційного підтвердження цієї оцінки», – йдеться у звіті.

Російські мілблогери стверджували про захоплення Зеленого, Огірцевого та Хатища, але аналітики ISW не знайшли підтверджень цьому.

В Інституті вважають, що окупанти просунулися в напрямку Вовчанська, але не побачили достатньо доказів, щоб «оцінити приблизний слід лінії фронту в безпосередній близькості».