На Глобальному саміті миру важлива присутність не тільки союзників України, а й країн, які займають зараз нейтральну позицію щодо російської агресії. На цьому в ефірі українського телеканалу акцентував радник керівника Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

На саміт запрошено і Китай, і інші країни, що належать до об’єднання БРІКС (Бразилія, Індія, Китай, ПАР, Іран, Єгипет, Ефіопія, ОАЕ) або до глобального Півдня.

Росію, звичайно, на цей захід не запрошували. Хоча деякі нейтральні країни пропонували варіант за участю і РФ, і України, але Володимир Зеленський має своє формулу миру і буде закінчувати цю війну без участі Путіна.

“Концепція, що має бути мирна конференція, яка буде визнана і Росією, і Україною, — абсолютно провальна, абсолютно недієздатна, яка тільки буде масштабувати війну, призводити до ескалації. Тому що абсолютно різні цілі в цій війні в України й у РФ. Україна, безумовно, хоче звільнити свої території. Світова спільнота та Україна, безумовно, хочуть повернення міжнародного права як домінанти. Росія вкрай у цьому не зацікавлена. Росія зацікавлена в непрограші у війні, тобто вона хоче залишитися на окупованих територіях і не нести відповідальність за воєнні злочини. Вона хоче продовжувати експансію будь-якими іншими форматами. Тобто це абсолютно непорівнянні, взаємозаперечні цілі”, — пояснив Подоляк.

Об’єднання взаємозаперечних цілей в рамках однієї конференції точно не приведе до врегулювання війни; навпаки, це «тільки посилить тяжкість цієї війни для інших країн».

“Тому що це буде заморожений конфлікт, як мінімум. А з іншого боку, це буде заморожений конфлікт із постійно відкритими атаками Росії. Тобто Росія поводитиметься набагато нахабніше, якщо не програє війну”, — додав спікер.

Єдина умова для того, щоб світ повернувся до єдиних цивілізованих норм — це повний і безумовний програш Росії.