Якщо ви вирішили відправитися в подорож разом зі своїм пухнастиком, вам необхідно ознайомитися з правилами перевезення улюбленців і мати низку ветеринарних документів.

Окремі вимоги діють як для внутрішніх поїздок Україною, так і при перетині державного кордону.

Зірки, які прихистили домашніх тварин: скріншот: YouTube
Зірки, які прихистили домашніх тварин: скріншот: YouTube

Про правила перевезення потягом "друзів наших менших" розповідає Укрзалізниця.

У компанії розповіли, що на тваринах також необхідно купувати перевізні квитки, зробити це можна онлайн у додатку Укрзалізниці, або офлайн у касах вашого міста.

Популярні новини зараз
Чекайте 14 днів: клієнти ПриватБанку не можуть зняти свої гроші Боржникам за комуналку дадуть допомогу, аби розрахуватися з постачальниками: кому пощастить Платити за проїзд знову стане звичайним: кінець пільгам прийшов Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни
Показати ще

"Вартість квитка на домашнього улюбленця - така сама, як і вартість квитка на багаж, документ зручно купувати у додатку разом із придбанням квитків для себе", - йдеться у публікації.

Крім квитка, господар повинен мати при собі такі документи на тварину та дотримуватись наступних правил:

  • мати із собою ветеринарний документ;
  • придбати квиток на домашню тварину, і якщо вона до 45 см у загривку, улюбленця слід тримати під час поїздки в контейнері-перенесення на руках або на місці для ручної поклажі;
  • великих собак, зріст яких понад 45 см у загривку, можна перевозити лише за умови викупу всіх місць у купе, у наморднику та з повідцем. Не забувайте, що додатково потрібно купити квиток на тварину.

Якщо ви плануєте перетинати кордон з вашим домашнім вихованцем ви повинні знати, що:

  • для поїздок власнику тварини необхідно мати ветеринарний паспорт міжнародного зразка;
  • також у пасажира має бути дійсний міжнародний ветеринарний сертифікат про стан здоров'я тварини – його видає ветеринар Держпродспоживслужби на державному кордоні;
  • при поїздках до Польщі, Чехії, Словаччини та Молдови дрібних тварин можна перевозити у всіх поїздах без викупу місць; а для виїзду до Угорщини, Австрії та Румунії – тварини зростом до 45 см можуть подорожувати з власниками у контейнері-перенесення, і потрібно купувати тварині окремий квиток;
  • а ось великі собаки перевозяться в наморднику на жорсткому повідку та за умови викупу всіх місць у купе поїзда.

Важливо враховувати, деякі країни мають окремі правила перевезення тварин. Так, власника тварини можуть не пропустити через кордон без наявності мікрочіпа у тварини, що діє вакцинації від сказу, актуального результату серологічного тесту для визначення антитіл до збудника сказу, документа, що тварина не становить племінної цінності, сертифіката відповідності контейнера для тварини стандартам IATA -1 та інших документів.

Тому УЗ рекомендує пасажирам, які планують поїздки з тваринами за кордон, наперед звернутися до Держпродспоживслужби за уточненнями та повним переліком актуальних документів, необхідних для в'їзду з України до конкретної країни та назад.

Нагадаємо, що Укрзалізниця обурила людей: працівники у тилу та під обстрілами отримують однакову зарплату.

Раніше ми повідомляли, що "Укрзалізниця" готова безкоштовно "катати" пасажирів країною: як це можливо.