Військовий час вимагає від українців величезної відданості та мужності. Однак іноді можуть виникати ситуації, коли рішення військово-лікарських комісій щодо придатності до служби видаються необґрунтованими чи несправедливими. У разі громадяни мають право відстоювати свою позицію правовим способом.

Адвокат Катерина Аніщенко пояснює, що у разі незгоди з висновками медичної комісії військовозобов'язані можуть подати заяву або скаргу з вимогою переглянути рішення вищою інстанцією.

черги на ВЛК у Києві у Солом'янському ТЦК СП
черги на ВЛК у Києві у Солом'янському ТЦК СП

Для цього необхідно надати відповідні медичні довідки, копії попередніх рішень та військовий квиток. Ці документи слід особисто занести або надіслати цінним листом до вищої військово-лікарської комісії.

За результатами розгляду скарги комісія може переглянути ухвалу, призначити повторний медогляд або залишити попереднє рішення в силі. Остаточне слово у спірних випадках належить Центральній військово-лікарській комісії.

Популярні новини зараз
Пільговий тариф на світло 2,16 грн за кВт: хто зможе платити вдвічі менше Прийшло лихо, звідки не чекали: кого з українців можуть змусити повернути частину субсидії Цінники доведеться міняти - до 2 тис грн: в Україні готуються до "особливого" сезону Поки люди шкребуть копійки на нові тарифи за світло, зарплати членів "Укренерго" сягають майже 8 млн на місяць
Показати ще

Крім того, є можливість оскаржити рішення медкомісії у судовому порядку відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України. Суд не може переглядати медичні показники, але може встановити порушення процедури огляду та зобов'язати лікарів провести додаткові обстеження, якщо у цьому була відмова.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Безумовно, процедура оскарження є досить складною і потребує ретельної підготовки документів та аргументів. Однак в умовах війни дуже важливо, щоб кожен українець міг відстояти свої законні права та гідність перед "системою".

Нагадаємо, через просту помилку втратите бронь від мобілізації: на що звернути увагу

Як повідомляв "Знай.ua", тепер у ухилістів заберуть останнє: змусять платити божевільні гроші

Знай.uа писав, потрібно мобілізувати насамперед: екс-чиновник розповів, хто має поповнити лави захисників