Постачання винищувачів F-16 американського виробництва може мати вирішальне значення у спробах України повернути окупований Крим, особливо після отримання країною цих літаків.

Про це в коментарі для одного з видань заявив експерт з оборони та аналітик Гаазького центру стратегічних досліджень Фредерік Мертенс.

Експерт вважає, що завдавши удари по російських наземних системах протиповітряної оборони, Україна «готує ґрунт» для майбутніх авіаударів після прибуття винищувачів F-16.

При цьому аналітик попереджає від завишених очікувань від одного типу зброї.

«Ми повинні бути обережними, щоб не переоцінити вплив обмеженої кількості винищувачів F-16», – відзначив Мертенс.

Він додав, що росіяни мають обмежений простір для маневру на півострові, оскільки поповнення їхніх запасів залежить від Керченського мосту, і «Путіну тут є що втратити як у політичному, так і у військовому плані».

Варто нагадати, що Україна очікує перші американські винищувачі F-16 від західних партнерів уже через кілька тижнів.

Про це повідомляє одна з британських газет, посилаючись на високопоставлене військове джерело.

 «Перші винищувачі F-16, які будуть поставлені із Заходу, прибудуть в Україну протягом кількох тижнів», — розповіло воно.

Зазначається, що винищувачі, які призначені для підтримки української армії у протистоянні перевазі РФ у повітрі, планується поставити в червні-липні. Про конкретні країни-постачальники цих літаків інформація не надається.