Багато літніх людей потребують особливого піклування через вікові хвороби. Розповідаємо, як саме можна стати опікуном в Україні та які документи потрібні для цього.

Право звернутися до суду з проханням про встановлення опіки мають різні особи, включаючи родичів, які проживають разом з літньою особою, батьків, дітей, братів та сестер, місцеві органи опіки та піклування, а також психіатричні установи.

Ініціювати процес встановлення опіки можуть також інші особи, звернувшись до територіального органу опіки з подальшим передаванням документів до суду. Проте, є обмеження стосовно того, хто може стати опікуном. Опікуном може бути лише повнолітній громадянин з повною дієздатністю. Опіка встановлюється за місцем проживання особи, що потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

Опіка над старенькими. Фото з відкритих джерел

Не можуть стати опікунами особи, які позбавлені батьківських прав за власним бажанням або рішенням суду, особи, що залежні від алкоголю або наркотиків, особи з інвалідністю І групи внаслідок травм або серйозних захворювань, особи з непогашеною судимістю або судимістю за злочини проти життя та здоров'я осіб. Тим, хто бажає стати опікунами, потрібно пройти медичний огляд та спеціалізовані курси.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам встановили обмеження: доплату отримають не всі Важливі зміни в Укрзалізниці з 1 червня: що приготували пасажирам Як не втратити останні заощадження через інфляцію: поради експерта Тариф на світло можуть залишити на рівні 2,64 грн, але не для всіх: кому пощастить
Показати ще

Перш ніж взяти опіку над батьками, треба довести, що вони не можуть самостійно приймати рішення і потребують вашої допомоги. Це робиться через суд, який визначає, що вони недієздатні.

Після того, як суд визнав особу недієздатною, потенційний опікун повинен звернутися до органів опіки з пакетом документів, що включає:

  • Заяву про встановлення опіки.
  • Копію та оригінал паспорта особи, яка звертається за опікою.
  • Медичну довідку, яка підтверджує недієздатність.
  • Автобіографію, що містить основні відомості про потенційного опікуна.
  • Свідоцтво про шлюб (якщо таке є).
  • Довідку про доходи, яка вказує на фінансовий стан опікуна.
  • Довідку про відсутність судимості.
  • Документи, що підтверджують наявність житлоплощі.
  • Згоду сім’ї на спільне проживання.

Після подання заяви органи опіки мають семь днів на перевірку житлових умов та визначення наявності перешкод для призначення опіки. Цей термін може змінюватися в залежності від законодавства та внутрішніх процедур органів опіки.

Якщо суд погодиться з заявою опікуна, він буде зобов’язаний забезпечувати підопічного необхідними речами, доглядати за його здоров'ям і керувати фінансами. Ці обов'язки опікуна виконуються безкоштовно, але він може отримати допомогу від держави, якщо у нього немає офіційного заробітку.

Нагадаємо, Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу

Раніше ми повідомляли, що Українці отримають доплати в травні та червні: кого стосується