Багато українців не знають, що у деяких лікарнях не потрібно платити за певні медичні послуги. Медична допомога є важливою частиною соціального захисту, тому вона є доступною і безкоштовною для певних категорій громадян.

У 2017 році уряд запустив програму "Доступні ліки", яка забезпечує безкоштовний або частково безкоштовний доступ до ліків для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом II типу. З 2019 року Національна служба здоров'я України відшкодовує аптекам вартість ліків за рецептами. Протягом 2024 року програма постійно розширює свій перелік новими препаратами, що відшкодовуються, для лікування різних захворювань.

лікарня
лікарня

Серед них: серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів, цукровий діабет II типу та I типу, хвороба Паркінсона, розлади поведінки й психіки, епілепсія. Для отримання безкоштовних ліків потрібно звернутися до лікаря, отримати електронний рецепт, та відвідати аптеку, що бере участь у програмі "Доступні ліки", для отримання ліків за Е-рецептом.

В Україні всі медичні послуги, надані у стаціонарі, є безкоштовними, якщо медичний заклад має договір з Національною службою здоров'я України. Усі пацієнти мають право на безкоштовне лікування незалежно від місця проживання та вибору медичного закладу для госпіталізації.

Популярні новини зараз
Гуманітарна допомога для всіх: де отримати безкоштовні продуктові набори Це заборонено: Київстар запровадив жорсткі обмеження для абонентів на час відключення світла Розмови по телефону стануть розкішшю: популярний мобільний оператор різко підвищив ціни на зв’язок Українські пенсіонери у червні отримають "потрійну" надбавку до виплат: хто у списках
Показати ще

Безкоштовні послуги включають кардіологію, неврологію, інфекційні хвороби, пульмонологію, гастроентерологію, педіатрію. Також надаються безкоштовно різноманітні аналізи та тести, такі як загальний аналіз крові, аналіз сечі, вимірювання рівня глюкози та холестерину у крові, тести на ВІЛ, вірусні гепатити, тропонін, а також тестування на COVID-19.

Якщо вам пропонують оплатити аналізи чи інші медичні послуги, важливо знати, що у вас є можливість зателефонувати до контакт-центру Національної служби здоров'я України за номером 16-77. Так ви зможете дізнатися, які медичні послуги можна отримати безоплатно.

Після цього ви можете звернутися до керівника лікарні для отримання роз’яснень щодо необхідності оплати.

Національна Служба Здоров'я реагує оперативно на кожну заяву про незаконне вимагання грошей від пацієнтів. Якщо медичний заклад не відповідає на вимогу повернути кошти, справу передають до правоохоронних органів.

Нагадаємо, Лікар "зганьбив" популярний радянський метод лікування, який ніяк не допомагає

Раніше ми розповідали, що Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом