У зв'язку з військовим конфліктом, який розгорівся через агресію росії проти України, уряд активно працює над тим, щоб підтримати українських фермерів та аграріїв. Особливо це стосується тих, хто вирощує фрукти, ягоди, виноград, а також займається тепличним господарством.

У липні 2022 року була запущена програма "єРобота", що стала важливим засобом урядової підтримки для малого та середнього аграрного бізнесу. Програма надає фінансову допомогу сільськогосподарським компаніям та тим, хто планує відкрити новий агробізнес.

Сад, вишня, фото: Знай.ua
Сад, вишня, фото: Знай.ua

Гранти покривають до 70% вартості проекту, але не більше 10 мільйонів гривень на одного учасника. Це сприяє розвитку бізнесу та впровадженню нових технологій у секторі.

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, від початку року через програму "єРобота" вже виплачено 155,1 мільйонів гривень 39 виробникам. Із цієї суми, 106,6 мільйонів гривень пішли на розвиток 28 садівничих господарств, а 11 тепличних хазяйств отримали 48,5 мільйонів гривень.

Популярні новини зараз
Українцям повідомили про значне підвищення пенсій: хто отримає більше вже до кінця року Українцям готують новий комунальний платіж: за що доведеться доплачувати з 1 червня Все одно мають прибути до ТЦК, термін – до 16 червня: знятих з обліку приголомшили новиною Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році
Показати ще

Дерево з ягодами, фото: скріншот з відео
Дерево з ягодами, фото: скріншот з відео

Загалом, з моменту запуску програми було виплачено 860,1 мільйонів гривень 195 підприємствам, що дозволило створити близько 15 тисяч нових робочих місць у секторі, сприяючи зайнятості населення під час війни.

Програма також встановлює конкретні вимоги до створення робочих місць: для садівництва необхідно забезпечити від 5 до 10 постійних та від 125 до 425 сезонних робочих місць, залежно від типу насаджень. Для теплиць вимагається мінімум 4 постійних та 10 сезонних місць на гектар.

Теплиця, КП Горзелентрест
Теплиця, КП Горзелентрест

Фінансування програми "єРобота" на наступні роки буде забезпечене за підтримки Світового банку. Це відбуватиметься в рамках проекту "Екстрене надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)", який має на меті допомогти відновленню та розвитку української економіки, особливо в аграрному секторі.

Нагадаємо, як правильно поливати яблуню навесні: найкращі поради для садівників

Вам буде цікаво дізнатися, українці точно будуть під захистом: які дерева потрібно обов'язково висадити перед будинком