Військовий експерт і головний редактор Defence Express Олег Катков надав коментар щодо нападу на військовий аеродром «Бельбек» у Криму, який відбувся вночі 15 травня.

«На супутнику може бути помічено саме ураження зенітно-ракетного комплексу, який вочевидь там був. Йдеться про ураження паливно-мастильних матеріалів. Також ймовірно був уражений склад з авіаційним озброєнням. Якщо ця інформація підтвердиться, то це означає, що використовувались не лише ATACMS, а й крилаті ракети типу Storm Shadow/SCALP. Саме такі речі для них є основною ціллю. Тоді це була доволі гарно спланована комбінована атака, під час якої касетними ATACMS було знищено район ППО, що охороняв цей аеродром, самі літаки, які там знаходились, і вже після цього були уражені всі інші цілі. Тобто, якщо буде підтверджено весь цей перелік уражених цілей, то йдеться про повне знищення всієї авіабази і її виведення з ладу на доволі довгий термін», — повідомив Катков.

За словами Олега Каткова, супутникові знімки, які очікувалися, мали б підтвердити, що саме було зафіксовано на аеродромі «Бельбек».

«Річ у тім, що вчора там була хмарна погода і немає точних зображень з космосу, щоб оцінити ступінь ураження. Сподіваємось, що сьогодні погода буде краща, будуть зроблені відповідні супутникові знімки. Але треба зазначити, що був використаний не один касетний ATACMS. Тому навіть на супутникових знімках може бути не зафіксовано той ступінь ураження літальних апаратів, щоб оцінити що там дійсно знищено», — додав Катков.

Нагадаємо, військовий експерт Роман Світан вважає, що українські військові продовжать працювати на кримському аеродромі «Бельбек» ще 1,5-2 тижні, але все залежить від кількості засобів ураження.

Експерт відзначив, що основною метою таких ударів є завоювання повітряного простору перед появою F-16, тобто перед виконанням більш масштабних наступальних дій за допомогою повітряних сил.

«Йде системне знищення ППО заходу і північного заходу Криму залежно від дальності наших засобів ураження. Ми це бачили по Джанкою (це ракети М39), робота по мисах північного заходу Криму — це теж, найімовірніше, та дальність дозволяла, тобто М39», — сказав Світан.

А ось углиб Криму і в районі Бельбека, додав експерт, дістають касетні та осколково-фугасні ракети ATACMS до 300 км.

«У режимі системи радіоелектронної боротьби працюють ракети ADM-160. Вони гасять ППО противника, чому росіяни і не можуть відпрацювати по ATACMS. Тобто, спочатку заходять ракети РЕБ, створюють перешкоди контролю повітряного простору, далі заходять ATACMS за балістичною траєкторією і накриваються російські об’єкти», — пояснив він.

Бельбек — один з основних аеродромів Криму, який ще й прикриває Севастополь і Севастопольську бухту, підкреслив Світан. ППО, розташована на цьому аеродромі, зараз уже знищена.

Експерт прогнозує серію потужних ударів по аеродрому впродовж двох тижнів, щоб змусити росіян перекинути решту установок ППО на цю ділянку.

«Сам аеродром — це величезна територія, на якій можна роззосередити велику кількість засобів. Тому це тільки початок. З такою кількістю ракет його треба накривати ще десь тижні півтора-два. А далі, найімовірніше, удари підуть на схід — до Феодосії, Керчі… і Керченський міст під прицілом», — зазначив він.

Світан додав, що ресурси ППО у росіян не нескінченні, «зніматимуть з інших напрямків, наприклад Донецька, Енгельса, Москви, Бєлгорода».

«Для нас навпаки — добре. Не треба буде за ними «бігати» по всій Росії, вони самі їх до Бельбека звезуть», — висловився Світан.