$40.53 €43.98
menu closed
menu open
weather +23 Київ

Сі Цзіньпін сказав Путіну, що Китай підтримує мирну конференцію щодо "української кризи" – МЗС КНР

Сі Цзіньпін сказав Путіну, що Китай підтримує мирну конференцію щодо "української кризи" – МЗС КНР Сі Цзіньпін і Путін провели "поглиблений обмін думками щодо української кризи", зазначили в МЗС КНР
Фото: EPA

Голова КНР Сі Цзіньпін 16 травня під час зустрічі в Пекіні з Володимиром Путіним, який вважає себе президентом країни-агресора РФ, обговорив війну в Україні. Про це йдеться у заяві китайського МЗС.

Зазначають, що вони провели "поглиблений обмін думками щодо української кризи".

Сі Цзіньпін підкреслив, що його фундаментальне рішення "полягає у сприянні побудові збалансованої, ефективної та стійкої нової архітектури безпеки".

Як зазначив голова КНР, Пекін підтримує своєчасне скликання міжнародної мирної конференції щодо України за "участі всіх сторін і справедливим обговоренням усіх варіантів", щоб "сприяти якнайшвидшому політичному врегулюванню", і "готовий продовжувати відігравати конструктивну роль щодо цього".

Контекст

Китай від початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватися нейтральної позиції та закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Останніми місяцями, за даними США, Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне паливо, верстати для виробництва танків та інші товари. Президент США Джо Байден висловив стурбованість щодо цього Сі Цзіньпіну у розмові 2 квітня.

Україна докладає зусиль, щоб на Глобальному саміті миру у Швейцарії в середині червня було представлено Китай, і запросила на нього Сі Цзіньпіна, розповіли в Офісі президента. Публічної відповіді на запрошення він поки що не давав. Після зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцом Сі Цзіньпін заявив, що підтримує проведення мирної конференції щодо врегулювання "української кризи", але в ній мають узяти участь і Росія, і Україна.