Субота, 1 Червня

Львівські лікарі вилікували обпечений стравохід 8-річної дівчинки, яка 6 років не могла їсти

Оперативні новини у нашому каналі в Telegram!

Через обпечений мийним засобом стравохід, 8-річна Діана з Тернополя шість років не могла їсти. Хірурги дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова виконали рідкісне втручання – замінили уражений орган дівчинки фрагментом її власної товстої кишки, повернувши їй здатність нормально харчуватися.

Коли дівчинці було одинадцять місяців, вона натрапила на пляшечку з рідиною для миття посуду та зробила кілька ковтків. Мама Діани одразу ж викликала швидку. У лікарні дитині промили шлунково-кишковий тракт та з’ясували, що рідина встигла обпекти слизову оболонку стравоходу малечі.
Майже місяць дівчинці лікували наслідки опіку, і все, начебто, обійшлося. Однак згодом у Діани почалися проблеми: надмірне слиновиділення та труднощі з ковтанням їжі. Лікарі вирішили перевірити стан ураженого органу та провели ендоскопію. Однак, тоненька трубка ендоскопу не змогла увійти в стравохід дитини. А вже за кілька днів після невдалого обстеження Діана не могла ковтнути навіть воду.

Невдовзі медики встановили діагноз: післяопіковий рубцевий стеноз стравоходу. Це значить, що мийний засіб обпік малечі не лише слизову, а й сам орган. Ба більше, через свій лужний склад рідина буквально просочилася у тканини стравоходу. Як наслідок, з часом м’язи перетворилися на рубець, що стиснув стравохід, і їжа вже не могла проходити по ньому.

Роками Діана постійно приїжджала до лікарні на бужування. Це процедура, під час якої дитині під наркозом вводять спеціальний балончик, який під тиском розширює стравохід. Однак з часом процедура перестала бути ефективною. Її доводилось виконувати все частіше і частіше, а дитина могла їсти тільки рідке.

За порятунком мама дівчинки звернулася до львівських спеціалістів лікарні святого Миколая. Лікарі обстежили Діану, розглянули усі варіанти і запропонували родині єдиний можливий вихід – радикальну операцію.

На момент хірургічного втручання діаметр стравоходу дитини звузився до критичного розміру – одного міліметру. У той час як норма становить 1,5 см. Зволікання з операцією могло призвести до того, що дитина не могла б вже не те що споживати рідку їжу, а навіть пити. Мама Діани, хоч і дуже боялася втручання, але все ж наважилася довіритися львівським хірургам.

«Ми вирішили виконати пацієнтці загрудинну товстокишкову пластику стравоходу. Тобто стравохід дитини ми замінили частинкою її власного товстого кишківника. Ми взяли фрагмент, довжиною 26 см, провели транспозицію за грудину, пришили його зверху – до горла, а знизу – до шлунку. Тобто зараз їжа потрапляє до шлунку Діани через ту пересаджену частинку кишки, яка тепер виконує функцію стравоходу», – розповідає Дмитро Грицак, хірург дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Операція тривала 4,5 години. Зараз Діана одужує і потрохи починає вживати тверду їжу. Вже спробувала м’ясо і мріє незабаром скуштувати піцу.