StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Дригоножество і рукомашество: рецензія на фільм "Пробивний чувак"

17 травня 2024, 12:13
140
В українському прокаті вийшов і йде потужний і видовищний бойовик "Пацан проти всіх" (Boy Kills World), у якому головну роль зіграв Білл Скарсгард.
1715931261-1510.jpg
Білл Скарсгард у фільмі "Пробивний чувак" / Lionsgate Roadside Attractions

Недалеко і, як водиться, похмуре майбутнє. У якомусь тропічному мегаполісі - чи то латиноамериканському, чи то південноафриканському - править жорстока сім'я Ван Дер Коїв: матуся Гільда (Фамке Янсенн), її психовані брат (Бретт Гельман) і сестра (Мішель Докері) та жорстокий/жадібний зять Глен (Шарлто Коплі). Як годиться - влада краде, народ голодує. І щоб якось знизити рівень соціальної напруги (і заразом залякати населення), Ван Дер Кої придумали реаліті-шоу "Вибраковування", де дисидентів та іншу контру страчують на потіху люду. Під час одного з таких шоу під роздачу потрапляє одне сімейство бідняків - маму і сестричку вбивають, а сина роблять глухонімим і залишають гинути. Але його підбирає шаман (Яян Рухьян), виховує, вчить його кунг-фу і готує до помсти. Хлопчисько виростає в сухорлявого блондина (Білл Скарсгард) і йде вбивати.

Справді, десь до середини 2010-х здавалося, що суворі мужицькі бойовики про месників-одинаків, які пачками валять лиходіїв, залишилися в далекому минулому (десь на запорошених полицях із відеокасетами в пожовклих обкладинках із назвами на кшталт "Скажений проти довбанутого"). Але потім вийшов "Джон Вік" і правила гри здорово змінив. Виявилося, що і у великому кіно є попит і чималий на криваві побоїща. І, природно, продюсери, підрахувавши можливі прибутки, одразу ж кинулися завалювати замовленнями і творців "Віка" Чада Стаховскі та Девіда Літча, і їхню контору трюкачів 87Eleven. Відтоді в широкий прокат виходило по парі-трійці міцних бойовиків - як правило, зроблених на потужностях студії Lionsgate. "Пробивний чувак", загалом, теж із цього ряду - хоч і знятих уже без 87Eleven, під продюсерським наглядом Сема Реймі (трилогія про Спайдермена з Тобі Маґуайєром, і трилогія "Зловісні мерці").

1715931263-9541.jpg

Щоправда, Скарсгард (представник популярної скандинавської акторської династії) відомий як зірка хорорів (наприклад, "Воно" за Стівенгом Кінгом), але, мабуть, вирішив зробити кар'єрний кульбіт і спробувати себе в екшенах. Після невеликої лиходійської ролі в четвертому "Джоні Віку", він, крім "Чувака", знявся у все тієї ж студії Lionsgate у римейку легендарного готичного бойовика "Ворон" (який вийде трохи пізніше цього року). І, треба сказати, він цілком на своєму місці в жорстокому дригоножестві і рукомашестві.

Фільм знятий під явним впливом тієї самої нової хвилі азіатського екшену, яку на початку 2010-х підняла індонезійська дилогія "Рейд" (звідти, наприклад, перекочував Рух'ян), але, звісно, помітно в лютості їм поступається. І взагалі сюжет зібрано зі звичних для такого ревенж-муві-бойовика цеглин - вороги спалили рідну хату, занапастили всю його сім'ю, жорстокий, але справедливий наставник, лиходії, суворі до карикатурності, "роялі в кущах" (зокрема, головний сюжетний "от-от-це-поворот" можна вгадати хвилині на 30 фільмі). Але тут, звісно, не варто забувати, що такого роду фільми дивляться саме через картинку, а також оцінюючи, наскільки витончено головний герой розправляється з покидьками. І тут "Чувак" відпрацьовує на всі сто відсотків. Скарсгард пурхає на екрані, як метелик, і жалить, як шершень, а кількість убитих ворогів дуже швидко перевалює за кілька десятків.

5678

Підсумовуючи - навряд чи "Пробивний чувак" стане новим словом в екшен-жанрі, але кілька приємних годин фанатам бойовиків із пивом або попкорном у руках у напівтемряві кінозалу він подарує неодмінно.

Дивіться на відео трейлер фільму "Пробивний чувак":

Інші матеріали за темою:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти