На Харківському напрямку відбулося 10 бойових зіткнень. Нашими воїнами відбито вісім атак в районах населених пунктів Липці, Стариця та Вовчанськ Харківської області. Ворог продовжує спроби прорвати оборону українських підрозділів на напрямку Шебекіно – Вовчанськ.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

З початку доби відбулося 114 бойових зіткнень, п’ять з яких ще тривають.
Російські окупанти завдали чотири ракетні, із застосуванням семи ракет, та 70 авіаційних ударів, застосували 431 дрон-камікадзе, здійснили майже 2800 обстрілів позицій наших військ.
Ситуація в населеному пункті Вовчанськ — контрольована.
Станом на зараз з початку поточної доби втрати противника на Харківському напрямку склали 160 окупантів з числа особового складу та 21 одиницю озброєння та військової техніки.
На Куп’янському напрямку Силами оборони успішно відбито шість атак противника. В окремих районах наші війська проводять заходи з покращення тактичного положення.
Ще одне бойове зіткнення триває на напрямку Крохмальне — Берестове. Ситуація контрольована.
На Лиманському напрямку противник вісім разів безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.
На Сіверському напрямку відбито чотири атаки противника. Триває бій на напрямку Берестове — Виїмка. В ході оборонних дій втрат позицій не допущено, ситуація контрольована.
На Краматорському напрямку відбито 13 спроб прорвати оборону наших військ.
Дві атаки ворога наші захисники відбивають на напрямках Бахмут — Кліщіївка, Опитне — Андріївка. Ситуація контрольована.
На Покровському напрямку відбулося 35 атак противника. На окремих ділянках в ході боїв внаслідок інтенсивного вогневого впливу та штурмових дій противника Сили оборони здійснили перегрупування.
Бойові дії тривають в районі населеного пункту Новоолександрівка.
На Курахівському напрямку противник здійснив 12 спроб прорвати оборону наших військ. В ході боїв втрат позицій не допущено.
На Времівському напрямку противник здійснив девʼять безуспішних спроб покращити своє тактичне положення в районах населених пунктів Південна Шахта №1, Урожайне та Старомайорське. Ситуація контрольована.
На Придніпровському напрямку Сили оборони відбили девʼять атак противника на напрямку Олешківські Піски – Кринки. В ході боїв, противник успіху не мав, втрат позицій не допущено.
Також російські окупаційні війська не відмовляються від своїх намірів вийти на адміністративні кордони Донецької області. Зокрема, ворожі війська наступають на Часів Яр.
Українські військові зберігають контроль над містом завдяки ряду тактичних переваг. Про це заявив у прямому ефірі одного з телеканалів генерал армії України, колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж. За його словами, можна виділити кілька складових успішної оборони Часового Яру.
Місто знаходиться на вигідних висотах з оперативною перевагою. Це дозволяє українським військовим мати перевагу для ліквідації ворожих угруповань. За словами генерала, ця стратегія є дуже ефективною для знищення противника.
Поміж іншого, велику роль у захисті Часового Яру відіграє створений укріпрайон.
«Ми непогано там озброїлися і технікою, і вогневими засобами, й підтягнули додаткові резерви та боєприпаси», – додав Маломуж.
Наступною ключовою складовою є виконання правильних маневрів та нанесення ударів по противнику з боків. Як стверджує генерал, «це вже здійснено резервами».

«Тому ворог має, з одного боку, ніби атакувати Часів Яр, а з іншого – захищатися з різних позицій флангових напрямків. Це дуже велика для них загроза. Комбінована модель дій щодо ворожих угруповань дозволила нам усе-таки втримати й послабити позиції в цьому регіоні», – наголосив він.

Маломуж також нагадав, що російський президент Володимир Путін видавав своїм військам наказ захопити Часів Яр до 9 травня. Проте російське командування припустилося помилки, коли розділило сили та засоби своєї армії за кількома напрямками фронту. Тому реалізувати це бажання Путіна не вдалося.