$40.53 €43.98
menu closed
menu open
weather +24 Київ

Путін заявив про готовність брати участь у мирних переговорах і поскаржився, що Росію не запрошують на саміт миру у Швейцарії

Путін заявив про готовність брати участь у мирних переговорах і поскаржився, що Росію не запрошують на саміт миру у Швейцарії Путін стверджує, що неможливо обговорювати формули миру, "засновані на забаганках" української сторони
Фото: ЕРА

Росія готова брати участь у мирних переговорах "щодо України". Про це 17 травня під час візиту до Китаю заявив нелегітимний президент РФ Володимир Путін, повідомляє пропагандистське агентство "РИА Новости".

Так званий президент також поскаржився, що його країну ніхто не запрошує на саміт миру, який відбудеться у Швейцарії в середині червня.

Водночас Путін стверджує, що неможливо обговорювати формули миру, "засновані на забаганках" української сторони.

За його словами, до "гострої фази конфлікту" він був у постійному контакті з президентом України Володимиром Зеленським.

Контекст

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Цю формулу миру мають обговорити на Глобальному саміті миру. Як зазначили в Офісі президента України, Київ наполягав, щоб Росії на першому саміті не було.

2 травня МЗС Швейцарії поінформувало, що на саміт миру запросили понад 160 делегацій. "Він відбудеться 15–16 червня 2024 року на курорті Бюргеншток. Саміт ґрунтуватиметься на дискусіях, які відбулися в останні місяці, зокрема щодо української формули миру й інших мирних пропозицій, заснованих на Статуті ООН і основних засадах міжнародного права", – ідеться в повідомленні.

24 квітня президент України Володимир Зеленський, посилаючись на дані розвідки, заявив, що Росія намагається не допустити проведення Глобального саміту миру і має конкретний план, як це зробити.

Переговорну позицію, яку виробить саміт миру у Швейцарії, передадуть Росії, заявив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров 3 травня.

За місяць до саміту миру у Швейцарії взяти в ньому участь погодилося 50 країн і організацій, розповіли у швейцарському МЗС.