Народне свято "Федот Овсяник" відзначається 18 травня (за старим стилем – 31 травня). У православному церковному календарі це день пам'яті мученика Феодота Анкірського та семи дів-мучениць.

Інші назви свята: "Овсяник", "Житник", "Сім дів". Вівсяником Федота прозвали тому, що в його день намагалися вгадати по дубу, яким буде врожай вівса.

Сьогодні варто почитати Федота, вважається, що він опікується вівсом, а отже треба зварити вівсяний кисіль і його частину вилити під корінь дуба, дуже важливо при цьому співати. Також Федот вважається помічником весни. Дуб був дуже важливим деревом для наших пращурів. По дубу можна дізнатися, яким буде врожай – якщо на ньому «маківка з узлісся», то врожай буде чудовим. Якщо ж навіть зелене листя опадає, то це погана прикмета, яка віщує голодний рік. Дуб – символ могутності, слави та сили. Під ним навіть брали шлюби. Тому сьогодні ще можна молодим взятися за руки, тричі обійти дерево і тоді їхній союз вважатиметься вічним та міцним.

Зазвичай вважається, що рубати дуб – це великий гріх, але сьогодні це можна робити, якщо будувати ви збираєтесь церкву чи житло. Є ще одна умова, треба рубати дуже міцним чоловікам разом, тоді вони ділять гріх на всіх.

Популярні новини зараз
Червень - останній термін: хто з пенсіонерів має встигнути оформити 3250 грн "бонусів" Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни З 1 червня військовозобов’язаних чекають важливі зміни: що треба знати Нові тарифи на електрику зроблять тролейбуси розкішшю: як зміняться ціни на проїзд
Показати ще

Є ще кілька цікавих прикмет на цей день:

  • Кому 18 травня трапиться яйце з двома жовтками, той незабаром розбагатіє.
  • Якщо під коровою, що стоїть, пролетить птах, то її молоко швидко прокисне.
  • Хто 18 травня сіль розсипле за столом, той і стане призвідників сімейного скандалу.
  • Побачити свиню з поросятами – на добро.
  • У вагітної 18 травня щока засвербіла, отже, вона під серцем сина носить.

Що не можна робити 18 травня

Заборонено цього дня розводити чутки, брехати про інших людей та розповідати чужі секрети, інакше зіпсується ваша репутація.

Не можна щоб був бруд і безлад у домі.

Небажано на цей день планувати відповідальні справи, розмову з начальством, зміну роботи та переїзд, а також важливі покупки.

Недоїдену страву не можна викидати – краще віддайте її звірам чи птахам.

Нагадаємо про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.