Українські підрозділи продовжують рішуче протидіяти спробам російських окупантів прорвати нашу оборону – найбільше боїв точилося на Краматорському, Покровському та Курахівському напрямках. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних Сил України.

Відомо, що на Харківському напрямку, окрім району згаданого раніше села Стариця, ворог провів безуспішну атаку на напрямку Глибоке — Липці. Російські окупанти продовжують завдавати авіаударів – цього разу постраждали райони сіл Ізбицьке та Покаляне.

На Харківському напрямку за сьогодні втрати ворога становлять 35 російських окупантів вбитими та пораненими, нашими воїнами знищено 15 одиниць ворожої техніки, серед яких — танк, бойова броньована машина, артилерійська установка.

Тим часом на Краматорському напрямку російські загарбники здійснили спроби йти вперед в районах населених пунктів Новий, Андріївка та Іванівка. Завдали удару керованою авіаційною бомбою біля Північного.

На Покровському напрямку ворог продовжує активні дії — кількість боєзіткнень зросла до 21. Найбільший тиск на наші позиції ворог здійснює в районі Новоолександрівки. Також атакував біля Уманського і Нетайлового. Ситуація контрольована.

За даними Генштабу, на Курахівському напрямку загарбники вже 16 разів намагалися покращити тактичне положення. Отримують гідну відсіч від наших воїнів, кількість ворожих втрат уточнюється.

На Времівському напрямку окупанти завдали двох авіаударів в районі Старомайорського. В іншому – без змін.

На Придніпровському напрямку артилерійських обстрілів зазнали території біля Тягинки, Токарівки та Іванівки. Кількість безуспішних ворожих атак неподалік Кринок збільшилась до семи. Ефективно працюють наші оператори fpv-дронів.

На решті напрямків суттєвих змін у обстановці на цей час не відбулося.

Наші воїни завдають окупантам відчутних втрат, активно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі ворога та техніці. На визначених напрямках здійснюють заходи щодо покращення тактичного положення. Завдання угрупованням військ визначені та доведені.

Як зазначає, боєць ЗСУ Євген Ієвлєв, на Покровському напрямку в районі Очеретиного ЗСУ вдалося зупинити просування росіян. Проте у найближчому місяці можливе підтягування ворогом підрозділів і спроба прорвати Часів Яр, щоб просунутися в напрямку Костянтинівка – Покровськ.

Він підкреслив, що війська Росії, вживають максимальних зусиль вже понад два роки, оскільки все йде не за їхнім планом. Наприклад, їхня ціль до 9 травня була захопити невелике містечко Часів Яр, проте воно досі залишається під контролем, і ворог не може його здолати.

«На сьогодні лінія більш-менш стабілізована, проте на війні неможливо зайняти позиції і вважати, що тут більше ніхто не пройде. Це людські життя, й у ворога достатньо такої зброї як КАБи, ФАБи, які при прильоті в бліндажі або будь-які фортифікаційні споруди залишають під собою прірву 3 на 3 метри і глибину 5 метрів. Тому жодна фортифікація проти КАБа там не спрацює», – підкреслив боєць ЗСУ.

Він додав, що хоча наступ росіян був зупинений, необхідно готуватися до подальшого збільшення атак та їхнього бажання захопити якнайбільше території в Донецькій області. Це все з метою набути сильніших позицій перед мирними перемовинами, які, за його словами, намагається ініціювати глава Кремля, Володимир Путін.

«Ми очікуємо ще більшої навали і на Горлівському напрямку, і в напрямку Покровська, і в напрямку змикання кільця, щоб оточити наші угруповання військ», – підсумував Євген Ієвлєв.