Українські захисники утримують контроль над деокупованим островом Нестрига на Херсонщині. Втім, через особливості його місцевості та розташування він досі є ціллю окупантів. Про це він сказав в етері українського каналу.

«Окупанти відчайдушно намагалися на неї повернутися, виклали узбережжя трупами своїх військовослужбовців і чомусь дуже хотіли закріпитися фактично на правому березі. Тому що острів Нестрига належить до правого берега, після нього вже починається безпосередньо гирло річки Дніпро і лівий берег. Тому вони розуміють, яка важливість закріпитися десь ближче до позиції і це надає деякі оперативні переваги в операційній зоні. Тому, звісно, у цьому є сенс», — підсумував Плетенчук.

Плетенчук також наголошує на значенні тактичного положення Кринок, яке не лише перешкоджає ворожим планам, а й розширює можливості для українських військових дій

На запитання щодо важливості утримання плацдарму у Кринках, Плетенчук відповів: «Тактичні та стратегічні елементи важливі. По-перше, це унеможливлює військові дії нашого ворога у деяких його планах і по-друге, це розширює можливість наших подальших дій».

Він підкреслив, що завдяки утриманню Кринків українські війська мають перевагу на цьому напрямку.

«Якби, наприклад, російські окупанти зараз мали повний контроль над лівим берегом ситуація на правобережжі була б ще складніша, ніж вона є зараз, а вона зараз як ви знаєте досить складна, тому що вони постійно обстрілюють села вздовж правого берега, Херсон — це не завжди лише авіаційні удари, це досить багато обстрілів саме зі ствольної артилерії, танків, мінометів», — пояснив військовий.

Співзасновник та аналітик проєкту DeepState Роман Погорілий підтвердив збільшення кількість російських атак на Сили оборони на Херсонщині після заяви керівництва ЗСУ про отримання контролю над островом.

Він впевнений, що ця інформація тільки нашкодила українським бійцям на цьому напрямку.

«Зараз там дуже складно. Для чого робилася ця заява Сирського, незрозуміло. Тому що армія РФ одразу почала наносити вогневе ураження і здійснювати якісь атаки й намагатися також зачистити острів. Нашим бійцям там надскладно, під удар підпадають наші хлопці. Там неймовірно складно, українські бійці намагаються втримати цю зону зараз, тому що вона також важлива для запобігання діяльності російської ДРГ та інших їхніх дій», – сказав він в ефірі Свободи. Ранок.

Водночас керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков додає, що відвоювання Нестриги має важливе значення для прифронтових територій. З острова Нестрига російські військові обстрілювали два населені пункти правобережної Херсонщини, які розташовані поблизу – Кізомис і Велетенське, каже експерт. Постійно утримувати ці острови досить складно через специфічні умови дельти.

«Ми не один місяць вже утримуємо плацдарм у Кринках і продовжуємо його утримувати. І це розширення територій, які контролюються ЗСУ, це дуже важливо, тому що це як опорні пункти для того, щоб планувати контрнаступ, і це як такий черговий плацдарм, який допоможе в майбутньому стратегічно контролювати українські населені пункти, які на лівому березі – це Нова Збур’ївка, Стара Збур’ївка, Гола Пристань», – підкреслив він.

За словами представника ОВА, гуманітарна ситуація у населених пунктах, розташованих на лівому березі у зоні бойових дій, дедалі погіршується.