Нова загроза кібербезпеці набирає обертів в Україні. Аферисти намагаються викрасти особисту інформацію, паролі, платіжні реквізити тощо, використовуючи QR-коди.

Злочинці створюють фальшиві QR-коди і зашифровують у двовимірне зображення лінк на шкідливе програмне забезпечення, вірусний мобільний додаток, фішинговий сайт.

Експерти відзначають, що основний ризик технології QR-кодів полягає у тому, що спочатку користувач не бачить самого посилання, на яке йому пропонують перейти, тому не може оцінити закодовану небезпеку. Це робить користувачів уразливими перед новими видами шахрайства.

Квішинг. Фото з відкритих джерел

Основні сценарії квішингу включають в себе відправку фейкових електронних листів з фальшивими QR-кодами, перенаправлення на шкідливі сайти, завантаження вірусних файлів на пристрої, встановлення шпигунського програмного забезпечення та інші види атак.

Популярні новини зараз
Червень - останній термін: хто з пенсіонерів має встигнути оформити 3250 грн "бонусів" Травневі платіжки за світло будуть із "сюрпризом": кому доведеться заплатити більше З 1 червня військовозобов’язаних чекають важливі зміни: що треба знати Платитимете не 2,64 гривні, а 1,05 за кіловат: українцям пропонують унікальну можливість економії на комуналці
Показати ще

Щоб захистити себе від квішингу, користувачам рекомендується:

  1. Не сканувати QR-коди, отримані від невідомих джерел та на неперевірених сайтах.
  2. Перевіряти адресу порталу, на який веде QR-код, перш ніж переходити за посиланням.
  3. Використовувати антивірусне програмне забезпечення для захисту від шкідливих файлів та програм.
  4. Уникати сканування QR-кодів на вулиці, особливо якщо вони наклеєні поверх інших кодів.

Нагадаємо, ПриватБанк заблокував рахунок: що треба робити відразу

Раніше ми повідомляли, що Можете втратити власні заощадження: чому українцям блокують банківські рахунки

Також, Передзвонюєте на пропущені дзвінки - залишитеся без грошей: українцям розповіли про небезпеку