У світі науки довгий час панувала думка, що під час сну мозок позбавляється шкідливих молекул і токсинів.

Однак останні дослідження, проведені вченими з Британського науково-дослідного інституту деменції при Імперському коледжі Лондона, ставлять під сумнів цю теорію. Їхні висновки, опубліковані в журналі Nature Neuroscience, свідчать про те, що активність може бути кращим способом для виведення токсинів з мозку, ніж сон.

Безсоння. Фото: скрін youtube
Безсоння. Фото: скрін youtube

Професор біофізики та анестезіології Нік Френкс, один із керівників дослідження, зізнався, що результати стали для них великою несподіванкою.

"У науковій сфері так багато уваги приділяється ідеї кліренсу (очищення) як однієї з ключових причин, чому ми спимо, і ми, звичайно, були дуже здивовані, коли побачили протилежне у наших результатах", - зауважив він. .

Популярні новини зараз
"Швидко, без додаткових візитів до ТЦК": на порталі "Дія" незабаром з'явиться корисна послуга "Нафтогаз" попередив про зміни в оплаті рахунків: що потрібно знати споживачам Небінарна особа у Києві "накачує" маленьких дівчаток наркотиками і ґвалтує їх: "Ї****сь до мене і після мене" Українцям нагадали важливе правило: забудете – заплатите більше
Показати ще

Дослідження, проведені на мишах, показали, що здатність мозку позбавлятися токсинів знижувалася як під час сну, так і під наркозом. Сплячі миші на 30% менш ефективно виводили барвник зі свого мозку порівняно з пильними гризунами. У свою чергу, у мишей, що знаходилися під наркозом, швидкість очищення була знижена на цілих 50%.

Безсоння. Фото: скрін youtube
Безсоння. Фото: скрін youtube

Вчені вважають, що розмір молекул може проводити те, як швидко ті чи інші токсини рухаються через мозок, а деякі сполуки очищаються через різні системи.

"Поки ми не знаємо, що саме в цих станах уповільнює виведення молекул із мозку. Наступним кроком нашого дослідження буде спроба зрозуміти, чому це відбувається", - додав професор Френкс.

Нагадаємо, ця приправа лежить на вашій кухні та збільшує ризик раку шлунка на 41%.

Як повідомляв "Знай.uа", це відкриття перевертає свідомість: вчені розповіли про небезпеку для чоловіків

Знай.uа писав, не тільки смачно, а й економно: як приготувати справжню комбучу вдома