Верховна Рада 11 квітня ухвалила новий закон про мобілізацію, тим самим запустивши старт не лише кампанії з власне мобілізації, а й змінивши правила військового обліку в Україні. Вже у суботу, 18 травня, ці правила розпочали роботу.

1) Усіх чоловіків від 18 до 60 років чекають у ТЦК

З 18 травня для всіх українських чоловіків стане обов’язковою явка до ТЦК протягом 60 днів, якщо вони відповідають таким критеріям:

  • вік від 18 до 60 років;
  • не мають звільнення від служби через інвалідність та зняття з військового обліку.

Навіть якщо раніше чоловік отримав статус обмежено придатного, він має прийти до ТЦК та оновити свої дані, а потім пройти військово-лікарську комісію (ВЛК), яка визначить його подальший статус. Втім, термін її проходження у обмежено придатних дуже широкий – до 4 лютого 2025 року.

За результатами візиту до ТЦК, а надалі і ВВК, на руки чоловік отримує документ, який йому надалі доведеться постійно носити з собою, щоб уникнути непорозумінь із працівниками ТЦК та поліції. Також при собі повинні бути документи, що ідентифікують особу — звичайний або закордонний паспорт, студентський квиток, права водія і т. д.

2) У ТЦК чекають навіть жінок, щоправда не всіх

Також на військовий облік з 18 травня зобов’язані встати і жінки, але не всі, а лише такі, що мають медичну або фармацевтичну освіту. Причому ця вимога поширюється навіть на тих, хто за фахом ніколи не працював.

Таким чином жінки з подібною освітою прирівнюються до військовозобов’язаних чоловіків, але не у всьому, наприклад, служба у ЗСУ для жінок-медиків та фармацевтів є добровільною, тобто без їхнього бажання мобілізувати нікого не можуть.

3) Запрацює електронний реєстр даних

Також з 18 травня має запрацювати додаток, який матиме доступ до електронної бази даних військовозобов’язаних "Оберіг". Документ про військовий облік у цьому додатку матиме юридичну силу, аналогічну до паперового варіанту.

  • ПІБ
  • дата народження
  • вид обліку або дата зняття, категорія обліку
  • наявність відстрочки чи бронювання
  • ВЛК — дата та постанова
  • звання
  • військово-облікова спеціальність
  • РНОКПП
  • номер у системі
  • ТЦК, де перебуває на обліку
  • перебування у розшуку.

4) Покарання за небажання уточнювати дані – обмеження на керування авто та штраф до 25 500 гривень

Також з 18 травня розпочнеться "відлік" можливості застосування до майбутніх порушників закону його санкцій. Так, якщо протягом 60 днів після набуття чинності змін чоловік, який відповідає вимогам законодавства, не з’явиться до ТЦК і не уточнить свої дані, він підпадає під штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень.

Втім, такий штраф можуть заплатити вже зараз і особи, які не зробили цього раніше або зовсім не стали на облік.

Також ще одним видом покарання може стати обмеження прав водія доти, доки військовозобов’язаний не з’явиться в ТЦК для уточнення даних. Втім, це рішення можна оскаржити до суду, куди мають звернутися працівники територіального центру комплектування.

Ранее мы писали о том, что эксперты рассказали, что известно о возвращении мужчин из-за границы после вступления в силу нового закона о мобилизации.

Также мы сообщали, что украинцам пояснили, получат ли студенты старше 30 лет отсрочку от мобилизации по новым правилам.

Напомним еще о том, как получить отсрочку от мобилизации и что говорить в ТЦК - инструкция.