На Харківському напрямку ворог за підтримки авіації атакував у районах Липців та північно-західніше Зеленого, триває бій у районі Вовчанська. На даний час зальне число бойових зіткнень на цьому напрямку сягнуло 10, при цьому російські окупанти намагалися покращити тактичне положення вісім разів, наші підрозділи у свою чергу – двічі. Поблизу Зеленого ворожі літаки скинули ще три керовані авіабомби.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Протягом поточної доби відбулося вже 66 бойових зіткнень.

На Куп’янському напрямку противник здійснив уже сім спроб штурмових дій, зокрема в районі населеного пункту Синьківка. Ще на одній ділянці контратаку проводять українські воїни. Ситуація динамічна та залишається під контролем Сил оборони.
На Лиманському напрямку число бойових зіткнень поточної доби зросло до п’яти. Для підтримки атаки в напрямку Торського, росіяни завдали по цьому населеному пункту удару з повітря із застосуванням трьох КАБів.
На Сіверському напрямку, що в Донецькій області, ворожий авіаудар із застосуванням КАБу завдано по Білогорівці.
Одним із найгарячіших напрямків фронту залишається Краматорський, де кількість атак агресора досягла 10. Новими напрямками штурмових дій противника удень тут стали Іванівське та Курдюмівка. По Диліївці російська авіація завдала удару некерованими авіаційними ракетами.
На Покровському напрямку напруга бойових дій сьогодні найвища: тут наші воїни відбивали 18 ворожих штурмів. Найзапекліше біля Новоолександрівки. Напрямком атак окупантів стало також Невельське.
На Курахівському напрямку ворог дев’ять разів намагався прорвати рубежі нашої оборони, зокрема в районі Георгіївки. Під керовані авіабомби російських терористів потрапила Єлизаветівка.
Двічі противник намагався атакувати в районі Старомайорського на Времівському напрямку, зазнав втрат та відступив.
Іван Тимочко, військовослужбовець та голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних сил України, пояснив, чому російським окупантам вигідний наступ в Харківській області.
«Вони намагаються переміститися на територію України для того, щоб створити, перше — плацдарм на території України за межами кордону для того, щоб убезпечити в їхньому розумінні, власне, їхні прифронтові населені пункти від роботи диверсійно-розвідувальних наших груп. Вони дуже бояться, що «Добровольчий корпус» може в будь-який момент провести повторно свої військові операції на цих напрямках», — зазначив Тимочко.
Крім того, додав він, росіяни мали завдання на оперативному рівні змусити українські війська задіяти свої стратегічні резерви на цьому напрямку.

«Вони намагалися вивчити наші спроможності, хронологічну можливість переміщення резервів, з яким озброєнням, які типи, види боєкомплекту у нас є, у наших резервів. І також зрозуміло, що вони намагалися це підсилити інформаційною кампанією. І з метою дискредитації нашого що командування, що уряду», — зауважив військовослужбовець.

Також, продовжив він, у російських загарбників був розрахунок на те, що це відволіче увагу, зокрема від Лимано-Куп’янського напрямку.

«Що вони змусять нас, скажімо, з прифронтових ліній забирати резерви чи перекидати додаткові сили», — сказав Тимочко.

Водночас, за його словами, станом на сьогодні ситуація така, що, по суті, самі росіяни знімають свої резерви з інших напрямків, зокрема з Куп’янського, аби підсилити ті свої підрозділи, які знаходяться на півночі Харківщини, в районі Липців та Вовчанська.

«Там бої дійсно відбуваються активні досить», — сказав голова Ради резервістів.