Тариф на електроенергію в Україні підвищать: ЗМІ пояснили, скільки доведеться платити

19 травня 2024, 09:52
39372
Як повідомляють ЗМІ, тариф на електроенергію в Україні можуть підвищити вже в червні. При цьому ціна нібито збільшиться з 2,64 грн до 3,5 грн за кіловат-годину.
Тариф, світло
Як піднімуть ціни на світло: ЗМІ розповіли / колаж Главред, фото УНІАН

Тариф на електроенергію в Україні для населення, цілком ймовірно, підвищать уже в червні - з 2,64 грн до 3,5 грн за кіловат-годину, повідомляє портал "Обозреватель".

Але, кажуть експерти, остаточного рішення про вартість електроенергії ще не ухвалили. Серед можливих варіантів - підвищення тарифу для всіх до 3,5 грн. Також розглядають можливість повернути диференційований тариф.

У такому разі платитимуть більше ті, хто використовує більше електроенергії. Однак урядовці кажуть - для того, щоб отримати кошти на відновлення енергосистеми після атак країни-агресора РФ ціни на світло необхідно підвищити для всіх.

відео дня

"З метою уникнення аварійних відключень Міненерго звертається до споживачів із проханням про економне та відповідальне споживання електроенергії. Важливо зменшити використання енергоємних приладів у пікові години (особливо ввечері з 17:00 до 22:00)", - йдеться в заяві Міністерства енергетики.

Експерти кажуть, що якщо кожен українець скоротить споживання струму хоча б на 30%, то це дасть змогу уникнути (або значно скоротити) період відключень.

Вкрай важливо пам'ятати:

  • відмовитися від використання потужних електроприладів (кухонних приладів, пральних машинок, обігрівачів, кондиціонерів тощо) у піковий період споживання;
  • вмикати світло тільки в тих приміщеннях, де ви перебуваєте (лампи замінити енергозберігаючими);
  • за можливості максимально скоротити все споживання електроенергії в зазначений період.

Що таке житлово-комунальні послуги?

Житлово-комунальні послуги (ЖКП) - послуги з підтримання та відновлення належного технічного та санітарно-гігієнічного стану будівель, споруд, обладнання, комунікацій та об'єктів комунального призначення, повідомляє "Вікіпедія".

Удари по об'єктах інфраструктури України - новини за темою

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, Росія в середині весни влаштувала масштабну атаку на енергетичну систему України. Через ракетні обстріли введено графіки аварійних відключень по областях країни.

Керівник Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначив, що відновлення пошкоджених об'єктів енергосистеми українцям доведеться фінансувати за власні кошти.

Ситуація з постачанням електроенергії в Харкові залишається критичною, але є можливості поліпшити її найближчим часом. Жителям Одеси, Хмельницького та Кривого Рогу рекомендується економити електроенергію. Про це повідомив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Пізніше заступник міністра енергетики України Світлана Гринчук в ефірі телемарафону заявила, що фінальне рішення ще не ухвалено, однак, імовірно, електрика для побутових споживачів у країні все-таки подорожчає.

За її словами, підвищення тарифу необхідне для того, щоб Україна пройшла через опалювальний сезон 2024/2025.

"Ми обговорюємо, зокрема, підвищення тарифів", - сказала чиновниця, говорячи про стан енергосистеми України після російських атак.

Вас може зацікавити таке:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти