Незважаючи на перевагу в чисельності та озброєнні російських окупантів, у Києва залишається реальна можливість виграти війну. Це заявив військовий аналітик Майкл Бонер з центру RAND Corp, відзначивши, що до цього часу ніхто не висував потенційну теорію перемоги. За його словами, для перемоги України її союзники — США і Євросоюз — мають намір витрачати від $54 до $72 мільярдів щорічно на виробництво достатньої кількості ракет і артилерійських снарядів, щоб ЗСУ могли розпочати наступ. У цієї потенційної формули перемоги України є дві передумови. Однією з них є те, що ЗСУ накопичують потужні наземні бойові сили, здатні розгромити приблизно 500 тис. російських солдатів.

При цьому Бонерт вказує на дослідження, проведене RAND у 2015 році, яке передбачає, що Україна може повернути свою територію. У рамках цього дослідження експерти проаналізували, наскільки великі сили потрібні НАТО, щоб вибити армію РФ у разі вторгнення в країни Балтії та на територію Балкан.

«За нашими оцінками, знадобляться ще 14 бригад і засоби, що їх супроводжують, можливо, 6 бригад і 86 тис. солдатів загалом прибудуть зі США, а також 8 бригад і така сама кількість військових від союзників по НАТО, а також сил для підтримки з повітря і на морі», — йшлося у висновках дослідження 2015 року.

За висновком Бонерта, сценарій, що відбувся в Балтийських країнах, має певні паралелі з ситуацією, що має місце в Україні на сьогоднішній день.

Однак зібрати 21 бригаду приблизно по 4000 солдатів у кожній, а також навчити й оснастити їх за стандартами НАТО буде непросто. «Для порівняння: 21 бригада — це приблизно 50-60% армії США. Або доведеться взяти еквівалент британської, німецької чи французької армії, навчити їх і надати їм 100% усього необхідного спорядження», — зазначив Бонерт.

При цьому аналітик вважає, що Україна може провести мобілізацію для ударної групи, здатної почати вирішальний наступ.

«Якби їм довелося проводити ротацію сил протягом приблизно двох років у поєднанні з новим призовом на військову службу, вони, ймовірно, змогли б переобладнати достатню кількість бригад», — висловив думку Бонерт.

У нинішній ситуації найбільшою проблемою для України є не відсутність мобілізованих, а скоріше дефіцит озброєння та боєприпасів.

За словами Бонерта, Російська Федерація направляє на війну в Україну 25-30 тисяч нових військовослужбовців щомісяця. Це означає, що Україні необхідно ліквідувати приблизно 30 тисяч окупантів щомісяця, або приблизно 1000 щоденно, щоб підірвати міць РФ. Експерт звернув увагу, що цього року ЗСУ ліквідовують від 800 до 1000 росіян за добу, незважаючи на те, що «не вистачає боєприпасів». Він підкреслив, що при наявності достатньої кількості боєприпасів ЗСУ могли б завдати достатньо великих втрат РФ.

Також Бонерт оцінив вартість боєприпасів для двох сценаріїв: один, за якого Україна продовжуватиме оборонятися, та інший, за якого вона перейде в наступ.
Він почав із плану Міноборони Естонії на 2023 рік, у якому викладено дорожню карту для перемоги України над РФ.

«Війну можна виграти протягом наступних трьох років або менше, коригуючи і збільшуючи обсяги військової продукції НАТО і допомогу Україні, а також нав’язуючи РФ перспективу нестерпного рівня виснаження», — вважають в Естонії.

Загалом, за оцінками Бонерта, знадобиться $20-$35 млрд на рік, якщо Україна продовжуватиме оборонятися, і $54-$72 млрд на рік, якщо ЗСУ перейдуть у наступ. Але і ці цифри неповні.

«Сюди не входить навчання, підтримка та обладнання. Це великі гроші, але насправді приблизно стільки ж США витратили на Ірак і Афганістан протягом 15 років поспіль», — констатував експерт.

Бонерт вважає, що НАТО може задовольнити потреби України. Наприклад, США планують виробити 14 тисяч ракет GMLRS у 2025 році і можуть виробляти до 700 крилатих ракет на рік. Америка та НАТО разом виробляють приблизно 4600 зенітних ракет на рік. Те, що союзники України не можуть виготовити самостійно, вони зможуть придбати в інших країнах.

«Це цілком здійсненно. Просто будуть потрібні гроші», — підкреслив Бонерт.

Він зауважив, що значні запаси боєприпасів в Україні частково компенсують дефіцит військових.

«По суті, ви замінюєте людей металом. Але знадобиться досить значне збільшення західних пожертвувань», — сказав він.