Росія продовжує активні дії на Харківщині, спрямовуючи зусилля на захоплення Вовчанська, де тривають важкі бої. У той же час спротив української армії призвів до зупинки просування росіян на Харківському напрямку.

Про це повідомив генерал-лейтенант США у відставці Бен Ходжес українському каналу, зауваживши, що українські солдати, які захищають Харків та інші населені пункти на східному напрямку, знаходяться в дуже складних умовах. Щодня вони стикаються з артилерійським та ракетним обстрілом, так само, як і цивільне населення, що зазнає атак ракетами та безпілотниками. Однак у Росії також існують серйозні проблеми.

Якщо відійти від тактичної боротьби та подумати про ширшу картину, то виходить на перший план нездатність Москви досягти чогось значного, навіть попри те, що Україна не отримала всієї необхідної підтримки від партнерів.

Це не може тривати вічно, але водночас це вказує на проблеми, які все ще має Росія, – наголосив генерал-лейтенант США у відставці.

Українські захисники роблять все можливе за допомогою наявних засобів. У той же час, Росія продовжує намагатися придушити ЗСУ за допомогою артилерії та масованих атак піхоти, що призводить до щоденних втрат росіян у понад 1000 осіб.

Тому битва за Харківщину не стане вирішальною, адже якби вона такою була, то це б означало, що вона закінчить війну. Я цього не бачу. Також не вірю, що Росія має можливість досягти вирішального нокауту України, – підкреслив він.

Протягом шести місяців українські сили ведуть війну без будь-якої підтримки зі сторони США, але навіть при цьому Росія не змогла здійснити серйозного прориву в жодному районі.

Тому попри відсутність послідовної підтримки та те, що Україні наразі не вдається наростити армію, вона зуміла зупинити Росію, – впевнений Бен Ходжес.

Ба більше, на його думку, логістична ситуація найближчими місяцями має поліпшитись для України.

Тим часом речник ОСУВ «Хортиця» Назар Волошин розповів, що Росія продовжує вести наступальні дії на Харківському напрямку.

«Наразі на Харківському напрямку ситуація залишається складною, вона динамічно змінюється. Нашим Силам оборони вдалося частково стабілізувати ситуацію в місті Вовчанськ, тривають контрударні дії й в інших районах та на прикордонні Харківщини. Ворог намагається прорвати оборону в напрямках населених пунктів Вовчанськ та Зелене. Ворог хоче захопити Вовчанськ з подальшим виходом до Білого Колодязя із розгортанням наступу в тили наших підрозділів», – розповів Волошин.

Він також розповів про ситуацію в районі Липців Харківської області: «На Липцях ситуацію стабілізовано, Сили оборони ведуть активні бойові дії. Примусили значно зменшити ефективність російських окупантів, частково повернули позиції, захоплені ворогом та змогли навіть на тих напрямках взяти в полон окупантів».

За висловами Волошина, російські загарбники поєднують наземні штурми з авіапідтримкою, включаючи використання контрольованих авіабомб (КАБ).

«Протягом минулої доби дві керовані авіабомби було скинуто по Харкову, п’ять по Веселому та чотири по населеному пункту Липці. Попередньо, загальні втрати ворога на цьому напрямку за минулу добу склали 125 осіб, знищено 31 одиницю техніки та озброєння ворога. А також, три танки, шість гармат і міномет. Також, було знищено 15 укриттів противника», – підсумував Волошин.