Штрафи та пеня повернулися: як карають українців за борги за комунальні послуги



На сьогодні заборона на штрафи за борги діє тільки на тимчасово окупованих територіях та зоні бойових дій

- джерело.

Цього року в Україні відновили фінансові санкції для людей, які не платять за спожиті комунальні послуги. Йдеться про нарахування штрафів, пені (до 0,01% за кожен день прострочення), примусове стягнення боргу та відключення від надання послуг. До слова примусове стягнення боргів через суд відбувається за спрощеною схемою, і боржника навіть не запрошують на судове засідання.

Цих заходів поки не вживають щодо боргів які утворилися на тимчасово окупованій території та зоні бойових дій. Від відповідальності за борги за комунальні послуги звільнені:

власники пошкодженого або зруйнованого житла: громадяни, чиє житло було зруйноване або пошкоджене, не повинні сплачувати за комунальні послуги;
громадяни, які виїхали за кордон: українці за кордоном можуть знизити рахунки за комунальні послуги, подавши відповідну заяву постачальникам послуг та надавши документи, що підтверджують відсутність у житловому приміщенні понад 30 днів.
Щоб уникнути нарахування штрафів та пені, відповідно до урядових нововведень – можна написати заяву про тимчасову відсутність у житловому приміщенні споживача та інших осіб понад 30 календарних днів. Заяву разом із документальним підтвердженням можна подавати в електронній або паперовій формі, і вона має оновлюватися кожні пів року.

Підтвердити факт відсутності можуть такі документи:

довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання;
довідки про проходження військової служби;
довідки про відбування покарання;
документи, що підтверджують перетин державного кордону України

Сообщение Штрафи та пеня повернулися: як карають українців за борги за комунальні послуги появились сначала на NEWS TiME.


Читайте також:


Залишити коментар: