$40.53 €43.98
menu closed
menu open
weather +18 Київ

Пугачов: На першій інавгурації Путін просто трусився. Сказав: "Ну що, рушаймо на церемонію?" Я відповів: "Рушай. Це ж не моя інавгурація". – "Ти що, знущаєшся? Так не піде" G

Пугачов: На першій інавгурації Путін просто трусився. Сказав: "Ну що, рушаймо на церемонію?" Я відповів: "Рушай. Це ж не моя інавгурація". – "Ти що, знущаєшся? Так не піде" До п'ятої церемонії Путін набрався досвіду, а вперше, за словами колишнього друга, боявся
Фото: EPA

Колишній російський банкір, колишній друг зараз нелегітимного президента країни-агресора Росії Володимира Путіна Сергій Пугачов розповів під час стриму засновника і головної редакторки інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона й Олесі Бацман, що Путін у 2000 році на етапі свого перетворення з наступника першого президента РФ Бориса Єльцина на чинного главу держави слабко орієнтувався в російських елітах.

"Путін потрапив у Кремль... Ви ж розумієте стан людини, яка вчора таксистом хотіла працювати, а сьогодні вона вже у Кремлі сидить і вже президент. Йому потрібен був провідник, до того ж у прямому сенсі – і глобально пояснити, хто є хто, хто поганий, хто хороший, і [коридорами поводити]", – каже Пугачов.

Зокрема майбутньому главі Кремля, за словами ексбанкіра, довелося пояснювати, хто такий власник "Юкоса", один із найвпливовіших російських бізнесменів того періоду Михайло Ходорковський.

"Про Ходорковського він [Путін] каже: "Що це за крендель тут, хто такий узагалі? Розкажи мені". Я кажу: "Ну, "Юкос" там, Ходорковський". Він каже: "А хто такий, що робить? Чим займається, звідки взявся?" Розумієте його рівень розуміння ситуації?" – навів приклад колишній друг Путіна.

Він додав, що в 1-му президентському корпусі Кремля майбутній президент РФ до рішення зробити з нього наступника Єльцина теж не бував.

"Я пам'ятаю, він сидів у 14-му корпусі, коли був секретарем Радбезу [РФ], у нього навіть пропуску в 1-й корпус не було. І коли Таня з Валею (Тетяна Юмашева, за колишнім чоловіком Дьяченко, донька Єльцина і радниця президента РФ, та її чоловік, глава адміністрації президента РФ Валентин Юмашев."ГОРДОН") сказали: давай, мовляв, його запроси, – я зателефонував: "Нумо, підходь", – і це був його перший візит уже в кабінет Тетяни Дьяченко", – розповів Пугачов.

Колишній російський банкір, який був причетний до організації першої інавгурації Путіна у 2000 році, розповів, що той дуже хвилювався.

"У 2000-му [першу інавгурацію Путіна] я не те що організовував – ми обговорювали, як краще обставити. Звідки вийти, хто за яким столом, сидітимуть чи стоятимуть, таке питання також було. Був чудовий, шедевральний випадок", – згадує він.

За словами Пугачова, у день інавгурації Путін дуже переживав перед початком, коли "вся еліта вишикувалася вздовж коридору", яким він мав зайти у кремлівський зал, де було призначено церемонію.

"Він просто трусився, розумієте. У кабінеті у Кремлі ми втрьох: він, його дружина Людмила [Путіна] і я. І він каже: "Ну що, ходімо? Рушаймо тоді [на церемонію]?" Я відповідаю: "Ну, давай, рушай". Він: "Тобто?" – "Чого я піду? Це ж не моя інавгурація". А він: "Ти жартуєш? Знущаєшся? Так не піде. Людо!" І Людмила теж почала говорити: "Ні, ходімо. Як він сам там буде?" – "Може, я ще сходами з ним буду підійматися, під руки його тримати?" – розповів колишній друг Путіна.

За його словами, зрештою Путін розпорядився вручити йому запрошення на церемонію й пішов на інавгурацію сам. Пугачов згадує, що дістав місце за першим столом.

"За першим столом: Єльцин, [голова Ради Федерації РФ] Єгор Строєв, патріарх [Московський і всієї Русі] Алексій II, голова Конституційного суду, Путін із дружиною. І я такий за цим столом стою сам. Маю на увазі, "ну, типу, що я тут узагалі роблю?" І Путін [коли вже] присягнув, він переважно [спілкувався] з Єльциним і [його дружиною] Наїною Йосипівною… І я там стою за цим столом. Кажу: "Я, може, піду, містечко собі знайду тепліше", – поділився ексбанкір.

Він зізнався, що почувався ніяково у цьому оточенні, коли на церемонії було "500 камер".

"І ось я пам'ятаю, відійшов від першого столу, і недалеко був стіл, де був [російський політик] Борис Нємцов. Він же був [тоді] депутатом. Ну, недалеко – це столів за 20 углиб. Я пройшов усіма столами, з усіма привітався і потім із Нємцовим пригальмувався, і поговорили про майбутнє Росії", – сказав Пугачов.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube
Контекст

Путін перебуває при владі в РФ із 2000 року. У 2018-му його обрали на четвертий президентський строк. У 2008–2012 роках Путін був главою уряду, на той час посаду президента обіймав Дмитро Медведєв.

У 2020 році в Росії ухвалили закон про обнулення президентських строків Путіна. Документ дозволяє Путіну залишитися на посаді глави держави до 2036 року, чим він і скористався, його оголосили переможцем на "виборах" у РФ у 2024 році, уп'яте він пройшов "інавгурацію" 7 травня.

"Інавгурацію" Путіна низка країн проігнорувала. МЗС України заявило, що не бачить підстав вважати Путіна легітимним президентом РФ. У Білому домі вказали, що вибори в РФ не були ні чесними, ні прозорими, але США визнають Путіна чинним президентом Росії.