Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця та для сезону загалом вказують на прогнозовані аномалії. Про те, яким буде літо цього року, та яких кліматичних сюрпризів можна очікувати українцям, читайте у цьому матеріалі.

Фахівець з Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух розповіла про несподіванки погоди, які можливі влітку 2024 року.

Літо, спека. Фото: скрін youtube
Літо, спека. Фото: скрін youtube

Прогноз погоди на літо 2024 року – спека та посуха.

"Згідно з прогнозами, які зараз вже є, які дають основні світові кліматичні центри, очікується, що червень в Україні може бути на один-два градуси вищим за норму. При цьому найбільш аномальною температура може бути на заході України, а також на південному сході", – попередила експерт.

До того ж, на її думку, у червні з ймовірністю очікується дефіцит опадів по всій країні. А у липні температура може на два градуси перевищити кліматичну норму.

Популярні новини зараз
Тариф на електроенергію хотіли підвищити на 50%: якою буде ціна Травневі платіжки за світло будуть із "сюрпризом": кому доведеться заплатити більше Дикі кури взяли у заручники все село – місцеві жителі не знають, що робити Небінарна особа у Києві "накачує" маленьких дівчаток наркотиками і ґвалтує їх: "Ї****сь до мене і після мене"
Показати ще

Погода влітку, скріншот: YouTube
Погода влітку, скріншот: YouTube

"А якщо загалом у нас липень на більшості території України є найспекотнішим місяцем, – саме протягом цього періоду спостерігаються найвищі температури, і якщо ми очікуємо, що середня за місяць температура повітря може бути на два градуси вищою за норму, то можна припустити , Що і цього року липень, можливо, десь перша половина серпня можуть мати найвищі температури повітря", - зазначила експерт.

Пилова буря, скріншот: YouTube
Пилова буря, скріншот: YouTube

Прогноз погоди на літо 2024 року – пилові бурі

На питання, чи може дефіцит опадів у червні і температура вища за норму у липні стати причиною будь-яких погодних аномалій, наприклад, пилових бурей на території України, метеоролог точний прогноз не дала. На її думку, так заздалегідь такі події не можна спрогнозувати, оскільки зазвичай для України вони не характерні.

"Переважно це явище формується на початку весни, коли… відзначається досить тривала посуха та сильні вітри. І саме наявність сильного вітру, посухи та великих площ ораної землі можуть призводити до того, що можуть утворюватися пилові бурі на нашій території", – пояснила Балабух.

Що стосується пилових бур, що прийшли до нас із Сахари або з півночі Каспійського моря, то такі явища ймовірні і протягом усього літа, хоч і є рідкісними для нас.

Спека, фото mixnews
Спека, фото mixnews

"Зазвичай для літа у нас характерні якраз із таких небезпечних явищ – це конвективні явища, які пов'язані з досить високою температурою та наявністю вологи в повітрі. Це зливи, це град, шквал, місцями – смерчі. Тому не виняток, що й у цьому Цьогоріч такі ж явища, а також грози, на території України спостерігатимуться”, – підсумувала експерт.

Так, загалом, на її думку, літо буде теплим, але не суперспекотним, без критично високих температур.

Нагадаємо, залишилися без пенсій – негайно пройдіть цю процедуру.

Раніше повідомлялося, після цього полуниця точно приживеться і завалить урожаєм: як правильно висадити ягоду "зі стаканчика".

Також, на українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні.