Раптова заява президента Росії Володимира Путіна про готовність до переговорів з Україною насправді була очікуваною, адже РФ потрібне збереження захоплених територій та пауза для відновлення потенціалу, після чого війна почнеться з новою силою. Також Путін розуміє, що надалі йому не досягти тактичних просувань, адже для цього немає ні сил, ні жодних ресурсів. Таким чином кремлівський лідер всіма можливими силами надсилає сигнали про переговори.

На думку міністра закордонних справ України у 2007 – 2009 роках Володимира Огризка, Путіна також дуже налякали потужні удари по російських НПЗ, після яких він почав втрачати великі гроші. А також колосальні наслідки, які завдають українськи спецслужби по військовим об’єктам в окупованому Криму.

«Путін відчуває шкірою, що час грає проти нього.», — наголосив Огризко.

Тим часом військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко також відкрив ще одну причину, чому Путін так активно почав висловлюватись про переговори.

«Путіну терміново потрібна пауза та інформаційне перезавантаження. Не тільки для відновлення сил і засобів і накопичення їх навіть у більшій кількості, ніж були у РОВ до повномасштабного вторгнення, а й банально рік інформаційної тиші, щоб забулося те, наскільки російська армія зганьбилася в Україні, і наскільки вона безпорадна навіть у питаннях захисту власної країни», – пояснив Коваленко.

Саме тому, за його словами, заява Путіна про переговори цілком передбачувана.