$40.53 €43.98
menu closed
menu open
weather +17 Київ

ЗСУ: У Криму, імовірно, знищено останній носій крилатих ракет – корабель "Циклон"

ЗСУ: У Криму, імовірно, знищено останній носій крилатих ракет – корабель "Циклон" Знищення малого ракетного корабля "Циклон" поки не підтвердили, заявив Плетенчук
Фото: krymr.com

В окупованому країною-агресором Росією Криму, імовірно, знищено російський малий ракетний корабель "Циклон". Про це начальник центру стратегічних комунікацій сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук розповів 20 травня в ефірі "Радіо Свобода".

Якщо цю інформацію підтвердять, це означатиме, що у Криму немає жодного судна – носія крилатих ракет, заявив Плетенчук.

"Насправді ця інформація досі верифікується. Щоб бути впевненим на 100%, треба все ж таки отримати результати об'єктивного контролю. Як тільки ми будемо вже мати ці результати, ми обов'язково громадськість про це повідомимо. Але так, є досить висока вірогідність того, що у Криму тепер не перебуває жодного носія крилатих ракет, якщо інформація щодо "Циклону" підтвердиться. І так, така вірогідність є, і вона висока", – сказав Плетенчук.

Він також пояснив, що "Циклон" виконував функції протиповітряної оборони в бухті Севастополя. Його було озброєно зенітним ракетним комплексом "Панцир-С", але, як стверджує Плетенчук, жодного пострілу із цього корабля сили РФ ще не зробили.

Контекст

Про те, що Чорноморський флот РФ використовує "Циклон" для посилення ППО в районі Севастопольської бухти, Плетенчук говорив у грудні 2023 року, пише "Радіо Свобода". Розміщення судна в Севастополі 7 грудня минулого року підтвердив OSINT-дослідник MT Anderson, опублікувавши в соцмережі супутникове фото цього корабля. Телеграм-канал "Крымский ветер" 3 грудня показав відео із МРК "Циклон" у Севастопольській бухті.

"Крымский ветер" у ніч проти 19 травня 2024 року повідомив про три влучання в Інженерну бухту Севастополя. Сили оборони України пізніше підтвердили, що внаслідок удару знищено морський тралер ЧФ РФ "Ковровец".