• Головна
  • "Таких покарань від ТЦК не чекав ніхто, тотальні заходи почнуться із 18 липня": повістки, мобілізація і втрата відстрочки
14:43, 20 травня

"Таких покарань від ТЦК не чекав ніхто, тотальні заходи почнуться із 18 липня": повістки, мобілізація і втрата відстрочки

"Таких покарань від ТЦК не чекав ніхто, тотальні заходи почнуться із 18 липня": повістки, мобілізація і втрата відстрочки

В Україні з 18 травня посилилася мобілізація. Стало відомо, що невдовзі чоловіки почнуть отримувати повістки поштою.

Як інформує "Today.ua", розсилати повістки поштою почнуть з 18 липня, саме тоді мине 60 днів, які були відведені на оновлення військово-облікових даних. Вони будуть вважатися врученими у випадку проставлення відмітки про відсутність особи за адресою.

Йдеться про так зване "заочне" оповіщення військовозобов’язаних українців. Таким чином, згідно зі змінами підпис під повісткою не вимагатиметься, проте чоловік буде вважатися повідомленим.

Якщо громадянин не повідомив ТЦК реальну адресу, йому надішлють повістку через Укрпошту. У випадку, якщо за останньою відомою військкомату адресою особа не проживає, далі відкриватиметься шлях до заочних штрафів, відкриття виконавчого провадження і стягнення коштів або майна.

Належним підтвердженням оповіщення військовозобов’язаного або резервіста також буде день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення.

Повістка надсилається чоловікові не пізніше наступного дня після того, як її підпише керівник ТЦК. День явки за викликом визначається не раніше 14-го від дня надсилання повістки засобами поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Оповіщення також дозволили керівники підприємств, де працюють військовозобов'язані чоловіки, і голові правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Це затверджено постановою Кабміну від 16.05.24.

Також Частина чоловіків, які мали право на відстрочку від мобілізації, тепер її втратили. Це стало наслідком нового закону про мобілізацію, який набув чинності з 18 травня 2024 року.

Зокрема, це стосується деяких студентів, батьків, що заборгували своїм дітям аліменти, чоловіків, що мають дружину-інваліда, а також деяких інших категорій населення.

Повний список військовозобов'язаних, які втрачають право на відстрочку від мобілізації

Якщо порівняти із попередньої редакцією закону про мобілізацію, яка втратила чинність із 18 травня, то право на відстрочку від мобілізації втратили такі категорії військовозобов'язаних громадян:

студенти, що здобувають другу вищу освіту, яка за рівнем не вища за першу. Тобто, якщо студент вже має диплом бакалавра, то друге навчання на бакалавраті з іншої спеціальності вже не дає йому права на відстрочку від мобілізації; педагоги коледжів, вишів та шкіл, які отримують за роботу в освітньому закладі менше за 0,75 ставки;

батьки, що мають трьох і більше дітей, в яких є заборгованість зі сплати аліментів більше як за три місяці;

чоловіки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років, якщо мати дитини не позбавлена батьківських прав, не померла, не має статусу зниклої безвісти або безвісно відсутньої та не перебуває у місцях позбавлення волі. Тобто фактично такого батька зобов'яжуть передати дитину на виховання матері і йти на фронт;

чоловіки, які мають тестя або тещу з І, чи ІІ групою інвалідності. Але їх позбавлять відстрочки лиш у тому разі, якщо тесть або теща мають рідних дітей, які не є військовозобов'язаними;

чоловіки, які одружені з жінкою, що має ІІІ групу інвалідності. Щоправда і в цьому випадку можливі варіанти.

Якщо чоловік представить медичну довідку (видану лікарської комісією, а не одним лікарем), що дружина потребує постійного стороннього догляду, то йому усе ж можуть дати відстрочку.

Крім того, відстрочки тепер позбавлять працівників підприємств, установ та організацій, що підпорядковані Міноборони. Тепер їхні працівники підлягатимуть бронюванню, але не всі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Мобілізація #повістки #війна
Оголошення
live comments feed...