ЗСУ вдалося частково стабілізувати ситуацію в районі міста Вовчанськ Харківської області. Українські захисники продовжують виконувати бойові завдання у межах міської забудови в північній частині, проводять зачистку та утримують противника під вогневим контролем. Про це повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин.

За його словами, протягом тижня на Харківському напрямку зафіксовано 83 атаки, а за останню добу — 11 бойових зіткнень. Також тривають контрударні дії у прикордонні Харківської області.

Волошин додав, що росіяни не полишають спроб прорвати оборону українських підрозділів біля Вовчанська, Стариці, Липців і Зеленого.

«Сили оборони намагаються витіснити окупаційні війська в напрямку населеного пункту Глибоке та в районі Вовчанська, в якому ворог прагне закріпитися в житловій забудові, але наші захисники не дають їм це зробити», — сказав він.

Також Волошин зауважив, що основні зусилля військ РФ сконцентрувалися на напрямку Стрілеча — Липці та на захопленні Вовчанська, з подальшим виходом до Білого Колодязя і розгортанням наступу в тил українських військ.

Сили оборони частково відновили контроль над захопленими позиціями, завдали значних втрат ворогу і змогли взяти в полон деяких окупантів, розповів речник.

Ситуацію вдалось стабілізувати, адже як відомо Україна приховано перекинула додаткові війська на Харківщину.

Як розповів одному з видань командир артилерійського підрозділу 57-ї бригади, його гармати навіть вели вогонь по російських військах за день до наземного вторгнення ворога до північно-східного району Харківщини, яке почалося 10 травня. Військовий зазначив, що сили «нахабно» скупчувалися на російському боці кордону, але ЗСУ як бачимо змогли встояти та відбити ворога. Командир другого артилерійського підрозділу також підтвердив, що бригаду завчасно перекинули для зміцнення оборони на цьому напрямку.

Додамо, російські війська зосереджуються на захопленні Вовчанська, оскільки це дає їм тактичну перевагу для наступу в Харківській області.

За інформацією ISW, захоплення цього міста є частиною першої фази спроби наступу РФ на півночі Харківської області. Ворожа армія атакує мости через річку Сіверський Донець, щоб швидко ізолювати поле бою на схід від водного об’єкта, з метою перервати зв’язок ЗСУ і швидко захопити Вовчанськ.

Аналітики зауважують, що росіяни приділяють цьому місту більше уваги, ніж іншим місцям уздовж кордону, і, ймовірно, перекинули туди більше військових, ніж на Липському напрямку.

На думку експертів, Вовчанськ обрали як ключову тактичну ціль, бо це найбільший населений пункт безпосередньо поряд з російським кордоном. Його окупація забезпечила б ворожим силам плацдарм, близький до російського тилу, для підготовки та початку другої фази наступальної операції.

Водночас навіть в ISW поки не знають, якою саме буда друга фаза. Росіяни можуть обрати пріоритетом просування на півночі Харківської області або ж розширення так званої «буферної зони» вздовж кордону та просування в межах ефективної дальності дії ствольної артилерії до Харкова та його околиць.

Крім того, у разі захоплення Вовчанська загарбники можуть спробувати просунутися в напрямку Великого Бурлука, щоб створити загрозу для оперативного тилу українського угруповання, що обороняється на Куп’янському напрямку.