Для Китаю, на відміну від Росії, яка хоче відновити свої позиції у ролі глобального гравця і захопити території, які вважає втраченими, важливо стати другим ключовим гравцем на світовій арені. Саме тому йому важливо домогтись від РФ припинення вогню. Про це заявив політичний аналітик та публіцист Віталій Портников у своєму інтерв’ю для українських медіа.

«Китаю не потрібно, щоб Росія стала таким собі Радянським Союзом, тому що в результаті це буде не біполярний, а багатополярний світ. Адже якщо Росія інтегрує Україну, то стає політичним гегемоном Європи. А Китай сам хоче бути політичним гегемоном Європи. Китаю потрібно, аби ця війна продовжувалася як війна низької інтенсивності, виснажуючи сторони, однак не знищуючи їх. Умовно кажучи, це заморожування війни, «перемир’я», – каже аналітик.

Портников наголошує, що мирне врегулювання того, що в Китаї називають «українською кризою», є однією з ключових тем у переговорах між Сі та Путіним. Це ствердження висувається з боку китайської сторони дуже чітко.

«Напередодні візиту Путіна МЗС КНР оприлюднило свої пропозиції щодо саме такого замороження конфлікту. І Путін з цим погоджується. Тому, звичайно, для Китаю немає великої проблеми у продовженні російсько-української війни. Однак тут є ціла низка послідовностей. Якщо Китай не проти продовження цієї війни, він має допомагати Росії і економічно, і шляхом постачання продукції подвійного призначення, інакше РФ не зможе відновлювати свій ВПК», – зазначив він.

Як зазначає Портников, якщо Китай постачає Росії якісь товари, його економіка піддається санкціям. Це створює прямий стимул для закінчення конфлікту.

«Китай не думає про поразку Росії у цій війні. Однак він думає про її фіналізацію», – підсумував аналітик.