Удари ЗСУ по території РФ: коли Україна отримає зброю та де зможе нею бити

21 травня 2024, 12:20
2181
На Заході думки щодо надання Україні дозволу на удари зброєю союзників різняться.
Удари ЗСУ по території РФ: коли Україна отримає зброю та де зможе нею бити
США досі проти застосування західної зброї по території Росії / Главред

​Удари України по території Росії з перебігом війни стають необхідністю, оскільки це одна з основних умов захисту української території не лише від наступу російських окупантів, а й від ударів, яких завдає РФ. Саме тому останнім часом на Заході активізувалася дискусія щодо надання Україні дозволу на використання західної зброї. Главред розбирався, як скоро Україна зможе використовувати озброєння та коли знімуть "табу".

Україна наполягає на ударах по РФ?

Поштовхом до чергового поновлення публічної дискусії став нещодавній візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Києва. За словами посла України у США Оксани Маркарової, яка також перебувала у Києві під час візиту, українські війська ведуть оборонну війну, тому повинні мати право бити західною зброєю по місцях, з яких РФ проводить атаки.

"Росія тут є агресором… Отже, правила ООН, міжнародне право і всі інші правила, які існують в цій країні, і які, до речі, Росія порушила, дають нам чітке право захищатися, завдаючи ударів по агресору, чи то на нашій території... чи то там, звідки він розпочинає або починав атаку", – пояснила посол в інтервʼю CBS News.

відео дня

Крім того, за даними The Wall Street Journal, Україна звернулася до адміністрації Байдена з проханням допомогти визначити цілі в Росії, по яких Київ міг би завдати ударів власною зброєю, та окремо попросила зняти обмеження на використання наданої США зброї проти військових об'єктів на території РФ.

​​

Цікаво, що всередині США думки щодо надання Україні дозволу на удари по Росії різняться. Колишня заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що Київ має право уражати військові цілі на російській території й Вашингтон із союзниками має в цьому допомогти. На її думку, це не призведе до ескалації з боку Москви та "ще більшого втягнення США" у війну, тому що саме РФ відповідальна за ескалацію, але "отримує пряму перевагу у цій війні від вагань".

Примітно, що Блінкен, коментуючи питання таких ударів, ухилився від прямої відповіді.

"Ми не заохочували і не дозволяли завдавати удари за межами України, але, зрештою, Україна повинна сама ухвалювати рішення про те, як вона збирається вести цю війну", – заявив Блінкен журналістам у Києві.

Водночас глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що США очікують від України використання наданої зброї на власній території.

"Ми очікуємо, що вони (в Україні) продовжать використовувати надану зброю по цілях в Україні", – зазначив Остін.

Удари України по Росії - які країни надали дозвіл

Нагадаємо, що дискусія про завдання ударів по території РФ західним озброєнням тривають вже близько двох років. Зокрема, Bloomberg зазначав, що Україна не може використовувати надані американцями артилерійські системи HIMARS та надані ракети великої дальності ATACMS для знищення складів боєприпасів, командних пунктів та інших військових та логістичних цілей на території Росії через позицію адміністрації Білого дому.

Удари по Росії

Росію не вперше "трясе" від вибухів, найбільше "дістається" прикордонним регіонам, звідки відбуваються пуски ракет у бік материкової України.

Українські спецслужби не приховують, що часто завдають ударів дронами по обʼєктах ВПК росіян, зокрема полігонах, аеродромах та заводах. Цей список поповнився критичною інфраструктурою РФ, яка обслуговує сили загарбників.

Тепер, за словами голови ГУР Кирила Буданова, російське цивільне населення, нарешті, "бачить реальну картину війни".

"Вони бачать палаючі нафтобази, зруйновані будівлі заводів і фабрик... Це все йде на користь", - зазначив він.

Фактично заборона таких ударів демонструється тим, що удари далекобійною зброєю відбуваються лише по скупченню сил і техніки росіян на окупованій території України, тоді як безпосередньо на території РФ Україна поки що завдає ударів далекобійними дронами.

Однак останнім часом низка країн Європи змінили свою позицію та навіть почали говорити про це публічно. Так, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон під час візиту до Києва наголосив, що Україна має право використовувати надану Лондоном зброю для ударів по цілях на території Росії.

"Україна має таке право. Так само, як Росія завдає ударів всередині України, ви можете цілком зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищає себе", – заявив Кемерон.

Також міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже зазначила, що Україна отримала зброю від деяких партнерів із дозволом завдавати удари по російській території, і додала, що підхід до цього питання серед країн-партнерів поступово змінюється.

На підтвердження цього можна навести приклад Франції, чиї парламентарі теж вимагають від керівництва країни надання Україні дозволу на удари по РФ західною зброєю.

Куди може бити Україна, якщо отримає дозвіл на зброю

Як розповів у коментарі Главреду військовий експерт Михайло Притула, головне питання наразі – чи дасть США дозвіл на використання Україною зброї так, як вважає за потрібне Генштаб. Однак зважаючи на те, що світ фактично стоїть на порозі глобальної війни, за словами експерта, раніше заборона могла бути повʼязана з розгортанням війни на Близькому Сході.

Хто такий Михайло Притула

Михайло Притула - військовий експерт, полковник запасу Служби безпеки України у відставці. Колишній президент фонду Право народу.

Працював у Центральному апараті СБУ.

У 2004 році брав активну участь у Помаранчевій революції. Після цього працював начальником Управління внутрішньої безпеки спочатку в Луганській, а пізніше в Дніпропетровській області.

"Заради уникнення цієї війни раніше надавали заборону на застосування західної зброї і по російській території. Але після того, як 7 жовтня 2023 року почалася війна в Ізраїлі, Україна почала застосовувати зброю по обʼєктах в окупованому Криму. Але оскільки РФ пішла далі, підтримує ХАМАС, а ситуація стала некерованою, то і заборони були відкликані", - зазначив експерт.

На думку Михайла Притули, Україна наразі використовує саме дрони для ударів по території РФ здебільшого через їхню ціну, адже вони відносно дешеві у виробництві у порівнянні з ракетами, а також мають високу точність. Саме тому поки що на Заході не бачать необхідності у застосуванні більш дороговартісної зброї.

"Логістика РФ завжди була її слабким місцем. Як країна, яка має великі розміри, це її благословення та прокляття водночас, тому що задля захисту такої великої території потрібно багато засобів ППО, яких у РФ фізично не існує. Тому дрони можуть спокійно літати, де їм заманеться (що вони, власне, і роблять). Відтак застосовувати більш коштовну зброї немає сенсу, адже 20 дронів краще, ніж одна ракета", - вважає Михайло Притула.

І додає, що основними цілями для України, окрім російських НПЗ, які вже зазнають ударів ЗСУ, також можуть стати і газотранспортні магістралі.

"НПЗ – це болюча точка для РФ, але газотранспортні магістралі теж можуть завдати серйозної шкоди Росії. Не кажучи вже про спиртзаводи, які є стратегічними підприємствами для РФ не лише через те, що їхню продукцію можна використовувати як резервне паливо, але й тому що вони є паливом для російського мобілізаційного резерву. Аеродроми – це доволі важка ціль, оскільки літаки можуть переміщувати, тому удари по них можуть відбуватися лише за умови знаходження біля аеродрому диверсійсних груп, які корегують удари дронів", - резюмував військовий експерт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти