Чоловіки, яких зняли з військового обліку через виїзд за кордон мусять прийти до ТЦК до 16 червня

Нова постанова від Кабінету міністрів 

Уряд ухвалив нову постанову, згідно з якою у чоловіків які виїхали за кордон на термін у 3 і більше місяців, і відповідно зняті з військового обліку, тепер є 30 днів, щоб повернутися в Україну і стати знову на облік.

До ТЦК вони мають прийти до 16 червня, йдеться у постанові Кабінету міністрів від 16 травня 2024 р. №563.

Документ зазначає, що чоловіки, які знаходяться за кордоном, підлягають військовому обліку на тих же засадах, що і чоловіки в Україні. Водночас закордонні дипломатичні установи будуть здійснювати інформування призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному або тимчасовому консульському обліку.

Правила військового обліку встановлено законом про посилення мобілізації, і стосуються вони як військовозобов'язаних в Україні, так і за кордоном. Кабінет міністрів мав врегулювати це питання – правила військового обліку для чоловіків та військовозобов’язаних жінок за кордоном однакові з тими, які діють для цих осіб в Україні. Відповідну постанову Уряд ухвалив 16 травня.

Раніше була норма, що передбачала зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк понад три місяці, це робили після особистого прибуття таких осіб до відповідного ТЦК  з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

Тепер цю норму прибрали. Відповідно до внесених Урядом змін призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон, не знімаються (не виключаються) з військового обліку у ТЦК.

Крім того, громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк понад 3 місяці, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. №563 стати на військовий облік шляхом особистого прибуття до районних (міських) ТЦК, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором.

Також постанова Кабміну передбачає, що під час перевірки закордонних дипломатичних установ України перевіряється своєчасність визначеного абзацами 2 і 3 пункту 52 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. №1487, інформування, а також подання повідомлень до відповідних районних (міських) ТЦК про взяття на консульський облік або зняття з нього призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Йдеться про перевірку виконання закордонними дипломатичними установами України наступних обов’язків:

  • Інформування призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному або тимчасовому консульському обліку;
  • під час особливого періоду інформування військовозобов’язаних та резервістів, які не мають відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та сприяння їх поверненню в Україну;
  • повідомлення про взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) ТЦК, органам СБУ, відповідним підрозділам розвідувальних органів за місцем перебування їх на військовому обліку за списком засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів (до впровадження такої електронної взаємодії повідомлення здійснюється у 7-денний строк з дати взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього на офіційну адресу електронної пошти органу ведення військового обліку, яка розміщена на його офіційному веб-сайті).

Військовий облік громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, здійснюється районними (міськими) ТЦК, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів на загальних засадах.

Нагадаємо, чоловіки за кордоном для подачі заявки щодо видачі паспортів повинні будуть сформувати електронний військово-обліковий документ. Можливість подати військово-обліковий документ в паперовому вигляді для отримання консульських послуг буде лише до 18 червня, далі – лише електронний.

Джерело: Судово-юридична газета

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень