Ситуація на Харківщині, де російські війська здійснили прорив кордону, викликала серйозне занепокоєння та резонанс у українському суспільстві. Закордонні ЗМІ підняли проблему того, що президенту Зеленському часто не доносять правдиву інформацію про справжній стан на місцях.

За словами командира розвідувального підрозділу 57-ї бригади ЗСУ Дениса Ярославського, які наводить The Economist, існує системна проблема в українській державній моделі управління, яка схожа на російську. Лідери на місцевому рівні часто приховують негативну інформацію від центральної влади, а керівники центрального рівня, у свою чергу, подають переважно позитивний звіт, тим самим створюючи ілюзію стабільності.

«Керівники на місцях приховують інформацію, яка має надходити до Києва, про свої провали в управлінні. Керівники центрального рівня, які часто є кураторами регіональних ставлеників, ще більше згладжують реальність, приносячи Першій особі лише позитивну інформацію», – зазначив Ярославський.

Ярославський підняв приклад «зубів дракона» — мінних загороджень, які мали бути встановлені для захисту кордону, але так і не були використані належним чином. Вони лежали на узбіччі дороги під Липцями з літа 2023 року, що, за його словами, символізує небажання чи неспроможність місцевих чиновників адекватно реагувати на загрози.

«Вони створюють йому (президенту) паралельну реальність, яка не відповідає подіям у реальному секторі», – пише Ярославський, закликаючи Зеленського не наслідувати Володимира Путіна, «чиє життя обертається навколо папірців, які йому приносять помічники».

Ця ситуація набула особливого резонансу після того, як Президент України Володимир Зеленський висловив занепокоєння щодо повноти інформації, яка до нього надходить. Ярославський вказує на важливість відкритості і чесності у взаєминах між різними рівнями управління, закликаючи президента не повторювати помилок своїх російських колег, чиє рішення часто засноване лише на офіційно поданих документах, відірваних від реальності.

«Принаймні це він кричить своїм генералам», – сказав Ярославський виданню The Economist.

Реакція командування 57-ї бригади на публікацію Ярославського не забарилась. Вони заявили, що допис не відображає офіційну позицію бригади і є особистою думкою.

«Даний пост — це його власне бачення ситуації, не входить до компетенції військовослужбовця і не відображає офіційну позицію бригади», — йдеться в повідомленні.