Геомагнітні бурі здатні завдавати серйозної шкоди нашим наземним системам зв'язку та енергопостачання. 10 і 11 травня Земля пережила найпотужнішу бурю рівня G5, що спричинила численні порушення. Але, на жаль, це лише початок турбулентного періоду, попереджають вчені.

За словами Джонатана Макдавелла з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, потужні виверження на Сонці триватимуть до 2025 року. Про це повідомляє Daily Mail.

Магнітні бурі, скріншот: YouTube
Магнітні бурі, скріншот: YouTube

Саме влітку наступного року очікується пік активності нашого денного світила – так званий сонячний максимум. У цей період на поверхні зірки з'являться численні сонячні плями, які провокуватимуть потужні сонячні спалахи.

Макдавелл переконаний, що у найближчий рік чи більше можна легко очікувати появи найсильніших геомагнітних бур на Землі, викликаних викидами випромінювання та плазми із Сонця. Враховуючи, що буря, що пройшла, була спровокована виверженням з плями, більшої, ніж причина легендарної бурі 1859 року, учений не виключає повторення подібної події найближчим часом.

Популярні новини зараз
Повістку вручать прямо на дивані: ТЦК отримали право заходити у помешкання українців За оплату комуналки через "Приват24" можна отримати гроші: у ПриватБанку назвали умови У "Нафтогазі" зробили заяву щодо тарифів за доставку блакитного палива: хто заплатить більше З інших беруть пару тисяч: кому з українців задарма встановлять двозонні електролічильники
Показати ще

165 років тому внаслідок того потужного спалаху на всій планеті було відключено телеграфний зв'язок, а на кораблях порушувалася робота компасів. Передбачається, що майбутні удари Сонця по Землі можуть бути зіставні з тією подією або навіть завдати більшої шкоди.

Магнітні бурі, скріншот: YouTube
Магнітні бурі, скріншот: YouTube

Чим потужніше виверження на Сонці, тим більше негативний вплив вони роблять роботу супутників зв'язку і енергосистем Землі. За словами Макдавелла, вже зараз супутники зазнають цього впливу, адже верхні шари атмосфери стають густішими, ускладнюючи їхній рух і погрожуючи змінити траєкторії або навіть спричинити падіння.

Навіть легендарний космічний телескоп Габбл, ймовірно, завершить роботу раніше через зниження орбіти та вплив сильного випромінювання на свої прилади.

Нагадаємо, пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку

Як повідомляв "Знай.ua", відключення світла в Україні: людей шокували похмурим прогнозом

Знай.ua писав, тарифи на електроенергію обіцяють по 5 грн за кВт вже з 1 червня