Боротьба із зсувами у Чернівцях. На першочергові заходи потрібно 500 мільйонів

22.06.2019 12:36   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська
Район вулиці Одеської досі залишається небезпечною зоною.
 
Проблема збереження культурної спадщини у Чернівцях хоч і не на слуху, однак є однією з ключових. І йдеться не так про збереження охайного вигляду історичних будівель та їхнього оригінального інтер’єру, як про безпеку мешканців, - пише promin.cv.ua.
 
Через те, що місто розташоване у передгір’ї Карпат, воно є зсувонебезпечними. І вирішення цієї проблеми вже давно висить у повітрі:
 
"Дуже великих коштів потребують інженерно-геологічні дослідження території. Те, що ми не бачимо перед очима, але те, що заховано глибоко під землею. Це втрачені інженерно-геологічні мережі, дренажні системи. За інформацією фахівців, зсуви по геологічній мережі, ідуть деструктивні процеси: зсуви, підтоплення. Ці проблеми найдороговартісніші, фасади – це остання стадія. 
 
Ми вже близько до крапки неповерненння. Щонайменше потрібно 500 мільйонів гривень на першочергові заходи. Це включає моніторинг зсувних процесів, вони дуже наблизилися. Це зокрема вулиця Одеська. При самих несприятливих обставинах, зсув може закінчитися на Соборній площі. Я би не хотіла нагнітати ситуацію, але по заключеннях фахівців така дискусія ведеться", – розповіла начальниця відділу охорони культурної спадщини Олена Пушкова.
 
Із подоланням цієї проблеми місту самостійно не впоратися, адже роботи із попередження та уникнення зсувних робіт дороговартісні. 24 роки тому їх почали втілювати, однак не довели до логічного кінця: 
 
"Коли виникла проблема зсуву в районі вулиці Одеської (1995 рік – ред.), тоді до вирішення підключилася вся країна. На рівні Кабінету Міністрів, Уряду були прийняті цілі ряди рішень. Заплановано було виділення величезної суми грошей, але як завжди, починаємо роботи, а до кінця не доводимо. Міський бюджет, при всьому бажанні, такі дороговартісні роботи, як підсилення, підведення ґрунтових вод не в змозі осилити", – зазначив заступник директора департаменту ЖКГ Олександр Бурак.
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews