Потяг «Мінськ–Варна» проїжджатиме через Чернівці

22.06.2019 21:11   Джерело: pogliad.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька
Традиційно вітчизняна Укрзалізниця заявляє про збитки через пасажирські перевезення. Мовляв, люди платять мало, перевезення – нерентабельні, ціни потрібно піднімати, а приміські маршрути взагалі скасовувати.
 
Водночас з настанням періоду відпусток придбати квитки з Чернівців бодай кудись – практично нереально. Їх немає ані до столиці (та сусідніх обласних центрів), ані до курортного Півдня.

Натомість вони звітують щодо запуску якихось безпересадкових вагонів до курортної Болгарії. Але ані придбати квитки на цей потяг, ані зарезервувати чи оплатити он-лайн його неможливо. Ми вже не говоримо про ціну, якби таке вдалося зробити.

Отже, днями в Укрзалізниці повідомили, що запустили безпересадковий вагон, який курсуватиме з Києва до болгарського міста Варна (на узбережжі Чорного моря). Вагон у дорозі перебуватиме 38 годин, а вартість проїзду складе близько 100 євро.

У компанії зазначають, що подорож у вагоні Укрзалізниці триватиме не довше, ніж подорож до Варни автобусом, однак мандрівка потягом буде комфортнішою, кажуть у прес-службі Укрзалізниці.

Вагон приєднають до поїзда Мінськ–Варна. В Україні він проїжджатиме через Вінницю, Хмельницький, Тернопіль, Львів, Івано-Франківськ і Чернівці.

«Маршрут Київ–Варна — це популярний та затребуваний продукт, який має стабільний попит, - усі квитки скуповують заздалегідь. Спостерігаємо зростання попиту саме на міжнародні пасажирські перевезення та розвиваємо їх більш активно», — прокоментував запуск маршруту директор департаменту організації внутрішніх та міжнародних поїздів Укрзалізниці Олександр Красноштан.

Упродовж цього літа з Києва поїзд відправлятиметься 10, 15, 22, 27 червня, 4, 9, 16, 21, 28 липня, 2, 9, 14, 21, 26 серпня, 2 та 7 вересня. У зворотному напрямку поїзд відправлятиметься 12, 17, 24, 29 червня, 6, 11, 18, 23, 30 липня, 4, 11, 16, 23, 28 серпня, 4 та 9 вересня. Відправлення з Києва о 20:12 та прибуття до Варни о 10:20 через добу. У зворотному напрямку з Варни поїзд рушатиме о 19:05 та прибуватиме до Києва о 07:33 через добу.

Але придбати квитки на цей потяг нереально. Як повідомили нам на залізничнійстанції «Чернівці», квитки у цей вагон теоретично можна придбати лише у день відправлення (а можна і не придбати). Он-лайн резервування не працює і ніхто не може дати гарантії, що вам вдасться купити цей квиток.

Отже: готуєтеся до поїздки місяць, пакуєте речі, берете відпустку, відпрошуєте дітей з садочка, приходите на вокзал, а квитків у цей вагон до Болгарії НЕМАЄ.

У довідковій Укрзалізниці нам повідомили, що білоруська сторона, звідки рухається потяг, не викидає у продаж квитки. Тому заздалегідь їх купити не можна.

Але навіть якщо вдасться знайти квитки, то придбати їх можна за абсолютно неадекватні ціни. За таку саму поїздку автобусом потрібно віддати десь у чотири рази менше грошей.

«Шукали можливості виїхати з родиною на відпочинок. І була щаслива, що з’явився потяг з Чернівців до Болгарії, бо з маленькими дітьми дуже складно їхати в автобусі, - каже буковинка Ірина Бєлова. – Проте придбати їх виявилося досить складно. Вдалося зв’язатися з довідковою залізниці, де спочатку повідомили, що квиток в один бік на одну людину коштує десь 1,2 тисячі гривень. Але в результаті нарахували значно більше – приблизно 100 доларів, і попередили, що ця ціна може коливатися на 100-200 гривень в обидва боки. А квиток на 4-річну дитину коштує взагалі 80% від повної вартості. І така ціна з Чернівців, а не з Києва. Відтак ми підрахували, що нам значно вигідніше кудись летіти літаком, аніж їхати потягом до Болгарії».

За словами Ірини, лише на різниці цін на проїзд (автобус та потяг) можна цілком відпочити у Болгарії, або навіть замовити тур до Туреччини.

Без перебільшення, Чернівці не лише географічно перебувають у далекому закутку держави, але й зважаючи на транспортне сполучення.

Можливо якимось чином поліпшить транспортне сполучення захід на ринок так званих автобусних лоукостерів. Один із них анонсував свій вихід на український ринок. Згідно з презентацією компанії, представленої журналістам, у планах на 2019 рік - почати виконання рейсів з Києва, Львова, Харкова, Дніпра, Одеси, Чернівців, Івано-Франківська, Вінниці, Тернополя.

Розклад поїздів до півдня України

На літній період Укрзалізниця запустила з Чернівців додатковий потяг до Одеси та Генічеська. Всього до моря курсуватимуть три потяги. На відпочинок до Чорного та Азовського моря із Чернівців можна дістатися трьома прямими потягами. Зокрема №290 Чернівці–Одеса, №136 Чернівці–Білгород-Дністровський, №118 «Буковина» Генічеськ–Чернівці. Розклад потягів до Чорного та Азовського моря: №136 Чернівці–Білгород-Дністровський відправляється з Чернівців о 15:37 та прибуває до Одеси о 09:58 наступного дня. У зворотному напрямку потяг вирушає о 10:56. Курсує щоденно, крім 19, 20 та 21 червня. №290 Чернівці – Одеса їздитиме з 1 по 31 липня у непарні числа, крім 3, 15 та 27 липня. З 2 по 30 серпня курсуватиме у парні числа, крім 8 та 20 серпня. З Чернівців потяг відправляється о 20:25 та прибуває до Одеси о 14:27. У зворотному напрямку вирушає об 11:30. №114 «Буковина» Чернівці–Генічеськ – з 30 травня до 7 вересня курсує щоденно. Відправлення з Чернівців – 19:46, прибуття до кінцевої станції – 00:30. Відправлення з Генічеська – 07:57, прибуття у Чернівці – 07:57.
 
Автор: Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ
За матеріалами https://pogliad.ua 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: pogliad.ua