Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Росія може повернутися у ПАРЄ після 5 років санкцій

Парламентська асамблея Ради Європи наклала на Росію санкції у квітні 2014 року через анексію Криму та війну на Донбасі, таким чином позбавивши росіян права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ. 24 червня 2019—го у Страсбурзі відкривається літня сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, на якій можуть ухвалити рішення, що призведе до повернення російських делегатів.

Головним питанням порядку денного сесії є проект резолюції,  яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій стосовно делегацій, повідомляє «Європейська правда». Делегати розглянуть документ у другій половині дня сьогодні, 24 червня.

У резолюції, автором якої є бельгійка Петра де Суттер, пропонується унеможливити позбавляти національні делегації права голосувати, виступати, а також права бути представленим у асамблеї та її органах.

Таким чином, якщо цей документ підтримають, російська делегація уникне поновлення санкцій, запроваджених проти неї у відповідь на агресію проти України.

В Росії вже заявили про намір повернутися до роботи у ПАРЄ 25 червня за умови ухвалення резолюції. Також повідомлялося, що Росія планує включити у свою делегацію в ПАРЄ депутатів від Криму.

У середу, 26 червня, також відбудуться вибори нового генерального секретаря Ради Європи. Серед кандидатів – віцепрем'єр, міністр закордонних справ і оборони Бельгії Дідьє Рейндерс і заступник прем'єр-міністра, міністр закордонних та європейських справ Хорватії Марія Пейчинович-Бурич.

Нагадаємо, родичі жертв МН17 вимагають не допустити повернення Росії в ПАРЄ.

3 червня Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи  ухвалив проект резолюції, яка може повернути Росію до ПАРЄ й ускладнити запровадження санкцій в ПАРЄ проти неї. Резолюцію поставлять на голосування на сесії асамблеї 24 червня.

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ після незаконної анексії Криму, після чого у 2016 році РФ відмовилась брати участь в роботі асамблеї та припинила платити членські внески.

14 травня міністри закордонних справ 47 країн-членів Ради Європи  схвалили спільну заяву, що всі країни-члени РЄ повинні мати право брати участь в роботі Ради Європи та ПАРЄ на рівноправній основі.

Глава МЗС України Клімкін заявляв, що країни, які виступають за повернення Росії в ПАРЄ, несуть відповідальність за зрив Мінських домовленостей.