Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Україна обговорює нову програму з МВФ. Стара програма виконала свою функцію — Мінфін

Український уряд наразі перебуває на етапі активного обговорення нової кредитної програми з Міжнародним валютним фондом. Програма, які діє в Україні наразі повністю виконала покладені на неї очікування.

Про це повідомила міністерка фінансів України Оксана Маркарова в інтерв’ю Bloomberg.

За її словами, наразі між Україною та МВФ тривають «активні дискусії» про нову, довгострокову програму. Ця програма триватиме близько трьох років та передбачить фінансування проведення в Україні реформ. Водночас, міністерка відмовилась уточнювати приблизні розміри програми, тобто обсяги фінансування.

За словами Маркарової, програма, яку МВФ затвердив для України наприкінці минулого року, виконала свою функцію.

«Ця програма, яку ми маємо зараз, проектувалася як проміжна програма для того, аби покрити потребу України у коштах на період проведення виборів. У певному сенсі, ця програма вже зробила те, що мала зробити», — повідомила Маркарова під час інтерв'ю у Скоп’є, Північна Македонія.

Зазначимо, що 18 червня, під час зустрічі з німецьким бізнесом, Зеленський заявив, що нову програму з МВФ почнуть готувати у липні 2019 року.

Раніше у МВФ повідомили, що планують відновити переговори про нову програму з Україною після завершення парламентських виборів.

Заступник голови Адміністрації президента Юрій Гончарук в інтерв'ю «НВ Бізнес» повідомляв про можливе проведення переговорів з МВФ про нову програму співпраці на 3-4 роки вже до кінця 2019 року.

Зазначимо, що чинна програма співпраці України з МВФ, stand-by, розрахована на 14 місяців. Загалом в межах програми планувалося отримання трьох траншів кредиту на загальну суму 3,9 мільярда доларів. Перший транш програми надійшов Україні одразу після її підписання. Другий мав надійти у травні 2019 року.

Раніше заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова заявила, що за оптимістичним сценарієм, до кінця 2019 року Україна може отримати лише один з двох запланованих траншівМВФ.

Черговий транш МВФ необхідний для підтримання фінансової стабільності України та уникнення настання технічного дефолту — ситуації, коли Україна не зможе розрахуватись за кредитними зобов’язаннями.