Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

ПЦУ: Філарет втратив канонічні права

Колишній голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) у Києві, 26 березня 2014 року
Колишній голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) у Києві, 26 березня 2014 року Євген Малолєтка/УНІАН

Почесний патріарх Філарет втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією. Про це ідеться у рішенні Православної церкви України.

Також ПЦУ підпорядкувала собі всі монастирі УПЦ Київського патріархату через затягування цієї процедури Філаретом.

«Почесний Патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної Церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією», — ідеться у рішенні Синоду.

Тепер Філарет може через лист на ім’я глави ПЦУ Епіфанія звернутися до Священного Синоду щодо свого майбутнього становища у Православній Церкві України.

Також Синод визнав, що скликане Філаретом 20 червня у Володимирському соборі зібрання «не мало жодних повноважень на ухвалення рішень».

Нагадаємо, 20 червня на соборі Філарета  вирішили відновити ліквідовану УПЦ Київського патріархату. Також Філарет вирішив, що УПЦ КП претендує на майно та кошти ліквідованої церкви. Речник Православної церкви України заявив, що рішення Філарета не матимуть впливу на Православну церкву України». Православна церква України відсторонила двох священників, які підтримали Філарета.

Раніше Філарет заявив, що томос про єдину незалежну українську церкву він  не приймає, бо не знав його змісту.

Православна церква України на початку 2019-го року отримала  томос  про автокефалію і цей документ мав би сприяти об’єднанню українських православних християн. Однак, віднедавна розпочався новий виток публічного конфлікту між почесним патріархом ПЦУ Філаретом та предстоятелем новоствореної церкви, митрополитом Епіфанієм.

  • 15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.
  • 5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій у своїй резиденції у Стамбулі підписав томос, який проголошує автокефалію новоствореної Православної церкви України.
  • 6 січня Варфоломій передав Епіфанію посох і томос, який проголошує автокефалію. Таким чином, процедура отримання Україною церковної незалежності офіційно була завершена.
  • 7 січня у Софії Київській відбулося перше богослужіння після надання томосу Православній церкві України.

Помісна церква — це об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави та зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.