Поділитись:

Приватизація та оренда комуналки Луцька: презентували дані з 1993 року

Понеділок, 24 червня 2019, 15:58
Приватизація та оренда комуналки Луцька: презентували дані з 1993 року

Будь-хто відтепер зможе у зручний спосіб подивитися онлайн базу про нерухомість майна територіальної громади Луцька (окрім земельних ділянок).

Платформу "Комунальна нерухомість" розробив та презентував Центр журналістських розслідувань «Сила правди» 24 червня у Луцьку.

База містить інформацію щодо приватизованого майна з 1993 року до початку 2019 року та щодо орендованого майна за 2015-2019 роки. Тут також є оцифровані дані щодо комунальних будівель та приміщень.

Втілити проект дозволив міжнародний фонд «Відродження, а технічною стороною займалося інтернет-агентство «Massimo».

Автори та координатори проекту Валентина Куць та Юрій Горбач розповіли, що працювали над проектом пів року. Інформацію брали у відділу комунального майна Луцької міської ради. Частина з них уже було у цифровому вигляді, а деяка інформація, зокрема щодо приватизації до 2000 року, була записана вручну. Одначе, це не є офіційним реєстром, тож для отримання витягів, копій документів тощо, варто звертатися до офіційних структур.

Юрій Горбач розповів, що у інших обласних центрах вже є подібні інтерактивні карти майна, однак створена луцька база дозволяє задавати фільтр для пошуку за багатьма параметрами. Її планують доповнити надалі. Наприклад, додати дані щодо терміну дії договору оренди тощо.

А щодо інтерактивної мапи, то подібну карту хочуть розробити у міській раді, зазначила заступниця начальника управління інформаційно-комунікаційних технологій Луцькради Наталія Хмель.

Варто звернути увагу на те, що вартість приватизації вказана без врахування 20% ПДВ. Окрім цього відсутня частина інформації щодо деталей приватизації об’єктів до червня 2000 року. Однак, як запевнила під час презентації керівник відділу управління майном міської комунальної власності Алла Грабко, інформація міститься в архіві і її можна доповнити.

Оновлення інформації щодо комунального майна сподіваються робити раз у квартал, раз у рік – щодо актуального переліку комунального майна та раз у квартал щодо приватизованого майна.

Присутні на презентації журналісти, депутати, представники громадськості зауважили, що проект справді корисний та потрібний. У перспективі бажаною є поява подібних реєстрів земельних ділянок та об’єктів комунального майна обласної власності. А також переліку майна, яке можуть здати в оренду. Ця інформація буде корисною для інвесторів.

Колишній луцький міський голова Богдан Шиба доповнив, що потрібно було би в реєстрі виокремити перелік тих об’єктів, які були у комунальній власності, але не пройшли традиційну процедуру приватизації, а втратити статус комунального майна іншим шляхом. Наприклад, мова йде про такі об’єкти, як стадіон «Авангард», котельня на вулиці Карбишева тощо.

Довідково:

Проект «Створення бази приватизованої та орендованої комунальної нерухомості Луцька» реалізовує ГО «Центр журналістських розслідувань «Сила правди» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження». 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів