15:35 24.06.2019

УІНП створює свій Галузевий держархів для документів комуністичних спецслужб

2 хв читати
УІНП створює свій Галузевий держархів для документів комуністичних спецслужб

Український інститут національної пам'яті (УІНП) створює свій Галузевий державний архів для документів комуністичних спецслужб.

"Я впевнений, що в недалекому майбутньому він стане одним із найвідоміших у Європі архівів, де зберігатимуться документи комуністичних спецслужб", - сказав керівник УІНП Володимир В’ятрович на брифінгу в понеділок.

За його словами, відкриття публічного доступу до таких документів - це важливий крок на шляху трансформації посттоталітарних суспільств, "який веде до незворотних демократичних змін".

Зазначається, що установа створюється, щоб гарантувати вільний доступ до відомостей про минуле країни, які містяться в архівах радянських спецслужб в Україні.

Спочатку приміщення Галузевого державного архіву УІНП планується реконструювати. А вже наступний етап - фізичне переміщення архівних документів. До архіву перевезуть матеріали репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму за 1917-1991 роки.

Наразі ці документи зберігаються в Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, Національній поліції, Національній гвардії, Міністерстві оборони, Державній прикордонній службі, органах прокуратури та судах, яким не властива робота з історичними матеріалами.

"Я сподіваюся, що нам вдасться максимально швидко здійснити реконструкцію, ... і через півтора року ми зможемо завершити перший пусковий комплекс, щоб почати перебирати на себе документи", - зазначив директор Галузевого державного архіву УІНП Ігор Кулик.

Зокрема, за словами першого віце-прем'єра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степан Кубіва, після початку функціонування установи здійснюватиметься оцифровка архіву.

Рішення про створення такого архіву Кабінет Міністрів України ухвалив у грудні 2016 року. Пізніше Кабмін передав УІНП приміщення площею понад 11 тис. кв. м у Києві (вул. Пухівська, 7, корпус №5) для облаштування архіву інституту, площу якого після реконструкції можна збільшити до 18 тис. кв. м.

Як повідомлялося, 21 травня 2015 року набув чинності закон "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", згідно з яким упроваджується вільний доступ до архівів і передання їх з-під відомства силових органів до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА