16:18, 24 Червня 2019

Молодь провела ніч у стінах луцької тюрми. ФОТО

Щороку на місці, де радянська влада знищила понад 2000 українців відбувається акція “Ніч у луцькій тюрмі”.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

22 червня о 21 годині під мурами Луцької тюрми, просто неба, розпочалась гутірка. У ній взяли участь історик-краєзнавець Сергій Годлевський, протоієрей Петро Отаманів, один із засновників Свято-Архангельського монастиря та Лариса Токарук, дослідниця історії Української гімназії у Луцьку.

Розмовляли про розстріл в’язнів луцької тюрми 23-24 червня 1941 року, ймовірні місця поховання та пошук історичної справедливості, українську гімназію у Луцьку як “розсадник українського націоналізму”, історію становлення Свято-Архангельського монастиря та чому важливо, аби на місці масових розстрілів розміщувався храм.

Після гутірки у монастирі відбулося Богослужіння – заупокійна літія за невинно розстріляними в’язнями луцької тюрми.

Згодом усі, хто відчули у собі сили та духовну потребу мали змогу провести ніч у вологій та холодній тюремній камері, аби якомога глибше відчути, що переживали та про що думали в’язні луцької тюрми за декілька годин до розстрілу.

У рамках акції учасники до світанку перебували у тюрмі, переглядали документальний фільм Андрія Гнатюка “Пам’яті в’язнів Луцької тюрми”, програму “Розсекречена Історія. Розстріл у луцькій в’язниці”, читали спогади Миколи Куделі та Бориса Стасишина, вивчали повстанські пісні, писали “листи у минуле” та ділили між собою окраєць чорного хліба.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: