В українській делегації в ПАРЄ перерахували країни, які виступають за повернення Росії в Асамблею / фото assembly.coe.int

В українській делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи перерахували країни, які виступають за повернення делегації Росії в сесійну залу з відновленням прав голосу й участі в органах Асамблеї.

Як повідомив народний депутат, член української делегації в ПАРЄ Леонід Ємець у Facebook, зараз відбувається засідання регламентного комітету Асамблеї.

"Чітко видно як делегації поділились на тих, хто за повернення Росії, і тих, хто проти. "За" Росію: Франція, Німеччина, Італія, Ісландія, Сан Маріно, Туреччина, Нідерланди, Швейцарія, Норвегія, Монако. "Проти" Росії: Україна, Британія, Польша, Грузія, Литва", - зазначив Ємець.

Відео дня

"От такі розклади на зараз. Звичайно, це далеко не вся Асамблея, але просто неозброєним оком видно, як змінилась ситуація після рішення Комітету міністрів Ради Європи. Ті з делегатів, які раніше акуратно виступали проти Росії в ПАРЄ, тепер вимушені підтримувати рішення власних урядів", - додав він.

Водночас, за його словами, не зважаючи на складність ситуації, "ми маємо кілька варіантів протидії російському реваншу".

Читайте такожКриза в ПАРЄ: Росії висунули умови для повернення

"Зараз ми подали близько 200 правок. Будемо боротись за кожну. Якщо пройде хоч одна з тих, які змінюють певні пункти регламенту, то зможемо знівелювати всю резолюцію. Маю сказати, що сумно дивитись на те, як Рада Європи сама знищує власну сутність. Ті принципи і цінності заради яких ця міжнародна інституція і була створена. Принципи, які мали бути важливішими за гроші", - заявив Ємець.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року, міністри закордонних справ більш як 30 держав (з 47 країн - членів Ради Європи) виступили за рівну участь всіх країн-членів у статутних органах організації, що може призвести до зняття санкцій з Росії.

3 червня Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури введення санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Цей проект резолюції остаточно 24 червня має затвердити безпосередньо ПАРЄ.

На думку голови делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимира Ар'єва, літня сесія може стати вирішальною у питанні повернення російської делегації.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі-Паскьє підтвердила, що на літній сесії права делегації РФ можуть бути відновлені.